Работещите в благоевградския музей се включват в националния протест "Ден на недоволството"

Музеят в Благоевград, снимка: Infomreja.bg

Работещите в Регионалния исторически музей в Благоевград ще се присъединят към националния протест под надслов "Ден на недоволството", организиран от двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа".

Протестната акция ще започне утре в 9.00 часа пред сградата на музея. "Идеята е да се насочи общественото внимание към този сектор. Служителите на музея ще поставят върху реверите си символични лентички и в рамките на 10-15 минути ще изразят своето недоволство пред сградата на институцията. В този ден вместо да затворим музея, ние ще отворим широко вратите за всички, за които българското културно наследство наистина е приоритет", коментира пред ИНФОМРЕЖА лидерът на КНСБ в Благоевград Емануил Манолов.

Протест на работещите в музеите и галериите ще има утре в цялата страна с призиви към държавата "Стига мизерия", "Стига лъжи", "За достойни доходи" и "Животът ни трябва да се промени".

"С проектобюджет 2016 вече достигнахме дъното. Музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на  България! Висококвалифицирани  специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на млади колеги от 1 януари 2016 г. ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата. Призоваваме всички работещи в музеите и художествените галерии да кажем "Не"на всичко това", заявяват от двете синдикални организации.

В декларация до министър-председателя Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева те са изпратили своите искания, които са следните:

1. Да  бъде увеличен бюджетът в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството.

2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер.

3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради.

4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора минимум с 50 %, за да достигне равнището на средната работна заплата в страната.

От двата синдиката призовават обществеността да подкрепи протеста за опазване на културното наследство на България за бъдещите поколения.

 

Снимка: Infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Добри08:39 - 24.11.2015
Подкрепям ги напълно. След като за служителите на МВР дадоха "задна", и тук трябва да се уголерират средствата.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK