С рок концерт на хаджидимовската група DASS неврокопчани празнуват Съединението

Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия – 6 септември, по традиция ще бъде отбелязан в Гоце Делчев със знаков рок концерт, който тази година ще поднесе на неврокопчани известната рок група DASS от Хаджидимово.

И тази година честването на Съединението ще премине под патронажа на Община Гоце Делчев, която е традиционният органицатор на събитието, което ще се бъде на 05.09. от 19.00 часа, в Градския парк.

Несправедливите решения на Берлинския конгрес от 01 (13) юли 1878 г. предизвикват съпротива във всички български земи. Най-активна е Източна Румелия, която се стреми към обединение с Княжество България.

През април 1880 г. Константин Величков и Димитър Наумов от Източна Румелия пристигат в София на преговори с правителството. Взема се решение Княжеството да се заеме с дипломатическата подговка, а дейците от автономната област с вътрешната организация за съединението.

В ранната утрин на 6 септември 1885 г. въстаниците и войската, начело с майор Данаил Николаев, арестуват областния управител Гавраил Кръстевич, който възкликва: „Аз съм българин, и аз съм за Съединението!”.

Съставено е ново правителство от д-р Георги Странски, което официално обявява Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

На 8 септември 1885 г. в Пловдив пристига княз Александър Батенберг, посрещнат с бурни овации.

Предстои международно признаване и защита на Съединението, затова новото правителство въвежда военно положение и мобилизация.

През есента на 1885 г. България спасява Съединението чрез блестящи победи в Сръбско-българската война.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK