Жители на село Илинден в защита на местен пастир

Снимка: bnr.bg

Възмутени жители от хаджидимовското село Илинден излязоха в защита на селския си пастир Бойко Калайджиев, който бил тормозен от тримата първи братовчеди - Димитър Духов, Георги Праматаров, за когото съобщават, че бил полицай, и Никола Икономов.

Същите поискали от общинската администрация в Хаджидимово преди дни комисия, която да отчете нанесените им щети на нивите от животните, които Бойко Калайджиев пуснал да пасат.

„Нека дойде проверка! Цялото село ще излезем да защитим Бойко Калайджиев, защото това са буренясали ниви, за които никой не се грижи. По средата на имотите има засадени за парлама 20-30 корена краставици, на друга нива по средата не повече от 50 корена домати и чушки, които растат като саморастъци и никой нито ги копае, нито ги полива“, заканват се местните.

Те настояват за проверка, за да се види за какво дава пари държавата и по какъв начин се източват парите от проекти и програми, предназначени за съвестни производители.

„Ние настояваме да дойде проверка не от общината, а от Държавен фонд „Земеделие“, от където по програма на тези хора им дават години наред по 5 000 лева за отглеждане на зеленчуци, а такива на практика няма.“

Има само обрасли в треви и бурени ниви, в които не личи, че има посети зеленчуци, поради което и селският пастир е изпуснал стадото в тях и сега братовчедите настояват той да им плаща щетите, сигнализираха ИНФОМРЕЖА жители на Илинден, които пожелаха анонимност, страхувайки се от саморазправа с тримата селски велможи.

Те съобщиха още, че отделно пари по земеделски програми получавал Георги Праматаров за уж засадени и отглеждани от него 1 декар тополи и Димитър Духов - за орехови дръвчета.

„Няма такива насаждения. Има само тук-там засадена по някоя топола и орех за парлама, които повечето са изсъхнали. Искаме да знаем кой урежда да се вземат такива бадева пари от програми без да се работи, та и нас да ни уредят“, коментират шеговито илинденци и настояват за спешна и компетентна проверка по случая.

Те правят сравнение с къртовския труд на едно семейство от Родопите да отгледа 1 декар тютюн за да вземе 5 000 лева и получаваните без труд всяка година гарантирани 5 000 лева от тримата първи братовчеди в Илинден.

 

КОМЕНТАРИ

Илинден00:59 - 05.08.2017
До Родопчанина, Илинден е в Пирин а, не в Родопите !
Родопчанин06:32 - 02.08.2017
Ако се взимаше от един декар 5000 то нямаше да се падне на хората от Родопите.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK