Открит урок по родолюбие в памет на Иван Вазов в СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово

Снимки: СУ "Никола Вапцаров"

Вчера в заседателната зала на общинската администрация в Хджидимово учениците от IX, X, XI и  XII клас при СУ „Никола Вапцаров“ отбелязаха с открит и много вълнуващ урок 167 години от рождението на Иван Вазов.

Събитието събра много ученици, учители и гости от региона и областта, като сред тях се оказаха Любима Димитрова – старши експерт по български език и литература при РУО – Благоевград, професор д.ф.н. Цветан Ракьовски – ръководител катедра „Литература“ при ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, професор д-р Стилиян Стоянов – катедра „Литература“ при ЮЗУ, и доцент Роман Хаджикосев – също от катедра „Литература“ при ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Учениците от гимназията в Хаджидимово очакваха с интерес с интерес форума с ясното съзнание, че всеки един от тях е направил първите си крачки в училище с Вазовото „Аз съм българче“ и продължава и до днес с уроците по родолюбие на Иван Вазов до зрелостта си.

В открития урок, посветен на Патриарха на българската литература, участваха ученици от VIII, IX, X, XI и XII клас, които под ръководството на преподавателите си по български език и литература Наташа Хутманова, Заприна Глушкова и Мария Терзиева, представиха фрагментарно теми от необятното му творчество.

Конкурсният характер на открития урок допълнително засили ентусиазма на участващите в него шест отбора, които ревностно мериха сили в знанията си за Вазовото творчество по време и на трите  състезателни кръга, всеки от които бе елиминаторен, а гостите останаха силно впечатлени от екипната работа в отборите.

Борбата за първото място между класовете участници и в трите кръга бе много оспорвана, въпреки което първо и второ място си поделиха учениците от двата отбора десетокласници на Заприна Глушкова, а третото място бе за възпитаниците от 11-и клас на Мария Терзиева.

Най-популярните стихове на Иван Вазов се лееха като кристален ручей по време на открития урок в изпълненията на ученици от 8-и клас, които с истинска  поетична жар отразиха неповторимото майсторство на поета и всички бяха възнаградени от публиката с бурни аплодисменти и нескрито възхищение.

Във втората част на  окрития гимназистите на СУ „Никола Вапцаров“ се потопиха в прекрасните лекции на професор д.ф.н. Цветан Ракьовски и професор д-р Стилиян Стоянов, които още веднъж със думите си потвърдиха, че Вазов щедро е раздал на поколенията най-скъпите бисери на своята душа - безценните стихове за България, изпети с много обич. Това доказва, че поезията му ще живее в съзнанието на народа.

В края на откритото мероприятие директорът на училището Мариана Боянина сподели пред колеги и гости: „И днес ние живеем с гордото самочувствие на Иван Вазов и със стиховете, които всеки от нас е научил в детството си. Радвам се, че, докосвайки се до вълшебството на Вазовото творчество, учениците ни усетиха духа и силата на нашите предци и успяха да ги предадат в собствените си изяви. Мисля, че народът ни ще пребъде, докато звучи Вазовото „Аз съм българче”. А самият Иван Вазов заслужава нашата почит, защото той е България.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK