Открит рудник работи незаконно над „Ораново“?

Снимка: Infomreja.bg

За нерегламентиран добив на въглища в рудник „Ораново“ алармира общинското ръководствов в Симитли.

В местността Делвино над мината има действащ открит рудник, в който официално би трябвало да се извършват отводнителни дейности, а на практика се добиват въглища, коментира на пресконференция кметът Апостол Апостолов, два дни след поредния смъртен случай под земята.

В началото на лятото жители на квартал „Ораново“ сигнализирали общинската администрация, а градоначалникът незабавно разпоредил проверка.

На 27. юли комисия от строителния отдел на Община Симитли извършила проверка, която установила, че се извършват изкопни работи.

Общинарите изискали от управителя на дружеството да предостави необходимите документи. Сезирали и Министерството на енергетиката.

На 28. август от мината изпратили копие от годишен работен проект за 2017 г. Към него обаче нямало технически проект и разрешение за строеж на обекта. Според кмета Апостолов това е грубо нарушение.

Повторна общинска проверка в местността Делвино, Старо Ораново, констатирала, че надземният добив продължава, след което била уведомена и ДНСК.

"Всичко това поражда у нас сериозни тревоги и опасения, тъй като може да се предизвика срутване или да се възобнови свлачището в района, за което ние алармираме всички възможни институции повече от 12 години. Ако свлачището тръгне, може да погълне целия квартал "Ораново". Надяваме се на адекватни мерки, за да не се подлагат на опасност животът и здравето на хората", каза кметът на Симитли. 

Той припомни, че за последните няколко години в рудника са загинали 9-ма души, а ранените са 34-ма.

"В цялата история на мината, преди да бъде отдадена на концесия, има регистрирани един или два смъртни случая, а за последните години всички виждаме какво се случва. Не можем да останем безучастни, животът на хората за нас е най-важен", подчерта Апостолов.

Вчера експерти от енергийното ведомство са извършили проверка на надземните дейности в рудника. Оказва се, че Регионалната инспекция по околната среда и водите вече няма правомощия да наблюдава концесионните договори. С това отпада и необходимостта от ОВОС.

Така на практика единственият контролен орган остава Министерството на енергетиката.

След голямата трагедия през 2013 г., когато загинаха четирима миньори, рудникът бе подложен на сериозен мониторинг. Бяха дадени и предписания за обезопасяване и подобряване на условията на труд.

"Нека да организират един Ден на отворените врати и да видим с очите си какво се случва вътре. Така ще спрат спекулациите. Твърдеше се, че две години след инцидента мината ще стане едва ли не образцова. Отвън е в окаяно състояние, едва ли под земята е по-различно", коментира още Апостолов.

Той подчерта, че общинското ръководство е в перфектни отношения с всички инвеститори на територията на община Симитли с изключение на "Мина Пирин" ЕАД.

ВИДЕО

СНИМКИ ОТ СВЛАЧИЩЕТО НАД РУДНИКА

 

Кметът на Симитли, Апостол Апостолов, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK