Открит ли е "еликсирът на младостта"?

Снимка: pixabay

Засега с 2,5 години, а по-нататък – вероятно и с повече

Да не би мечтите за „еликсир на младостта“ вече да са станали реалност? И дали скоро няма да се появят хапчета за подмладяване?

 Изследователи на стареенето изнесоха сензационни резултати на конференция в Ню Йорк: в рамките на малко изследване те успели да подмладят с по около 2,5 години деветимата мъже-участници в експеримента.

Резултатите от изследването звучат невероятно, коментира „Ди Цайт“. А винаги, когато определени научни резултати звучат невероятно, трябва да бъдем много предпазливи. В този случай дори особено предпазливи.

За какво точно става дума?

Човешкото тяло старее. Но при някои стареенето е по-бързо, при други – по-бавно. Едни на стари години имат артрит, диабет и болки в гърба, други остават здрави и жизнени до късна възраст. Учените наричат здравословното състояние на тялото „биологична възраст“. Тъкмо на тази биологична възраст успели да въздействат Грегъри Фейхи и другите изследователи от фирмата „Интервин Имюн“ в сътрудничество с колеги от университетите в Лос Анжелис и Станфорд.

Любопитното е, че учените не са открили някакви нови вещества, а използвали вече известни препарати, но в нова комбинация. По определена схема деветимата участници получавали: соматропин (хормон за растеж), ДХЕА или дехидроепиандростерон (хормон, синтезиран от надбъбречните жлези) и метформин (препарат за снижаване на кръвната захар).

Тези три препарата трябвало „с обединени усилия“ да атакуват тимусната жлеза. Тимусът е ендокринна жлеза, чиито два дяла са разположени симетрично - от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето. В него Т-лимфоцитите отговарят за разпознаването на здравите клетки и за унищожаването на вируси, бактерии и „лоши“ клетки като раковите, например. У хора, достигнали физическа зрялост, тимусната жлеза тежи между 35 и 50 грама, но в хода на остаряването тя се смалява до два грама и - естествено - функциите ѝ много отслабват. Учените от екипа стигнали до идеята, че ако спрат смаляването на тимуса, това може да забави и стареенето на организма.

Ефекти и дефекти

След като в продължение на 12 месеца деветимата участници в експеримента приемали трите препарата по определената схема, ядрено-магнитният резонанс показал, че тимусните им жлези действително наедрели. Спаднало и равнището на възпалителни процеси в кръвта и в крайна сметка биологичният им часовник бил превъртян с около две години и половина назад.

Учените, провели експеримента, твърдят, че не били установени никакви странични ефекти, но техни колеги са скептични. Пред „Дойчландрадио“ Ралф Краутер и Бьорн Шумахер обобщават основните възражения. Първо: групата от деветима участници в експеримента е била прекалено малка. Второ: не е имало контролна група. И трето: хормоните за растеж понякога предизвикват образуването на ракови клетки, а засега не е ясно дали това няма да случи при някого от участниците.

В интервю пред „Ди Цайт“ един от тези участници, 65-годишният журналист Ханк Пелисие разказва, че в хода на експеримента му поникнала малко нова, и то кестенява коса. Той твърди, че подобрил постиженията си във фитнеса с около 10-25% и станал доста по-емоционален. Същият вестник отбелязва, че ако данните от експеримента издържат строгата научна проверка, за компанията-производител на бъдещия „еликсир на младостта“ ще се отвори пазар за 100 милиарда долара.

А последствията от подобна терапия в момента са невъобразими: „Ако медиците наистина са успели да подмладят хората, какво ще означава това за нашите общества? Дали няма да настъпи нова епоха, в която младостта се превръща в стока, а необратимостта на старостта престава да бъде толкова ужасна? Какви ли радикални промени ще настъпят в житейското планиране, в семейните структури и в осигурителните системи? И кой ли ще има нужда от богове, след като смъртта е умряла?“ – коментира „Ди Цайт“. /dw/

(По публикации в „Ди Цайт“, Фокус“, „Дойчландрадио“ и „Тагесшпигел“!)

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK