Откриха XV Международен фестивал на планинарските филми "Банско филм фест"

Снимки: Община Банско

Заместник-кметът на община Банско Сашка Въчкова откри 15-ото издание на Международния фестивал за планинарските филми „Банско филм фест".

„Нашият град домакинства този единствен по рода си форум за екстремно кино вече 15 години. Традицията е създадена и в рамките на пет дни всички ние ще имаме възможност да се потопим в света на адреналина, в света на различното, извън матрицата на съвременния градски начин на живот. Поздравявам организаторите Петър и Натали Петрови и им пожелавам да продължат да развиват филмовия фестивал със същия устрем и любов” поздрави Въчкова гостите и организаторите.

Програмата започна с българската премиера на филма за легендарната австрийска скиписта Щрайф - "Пъкълът на спускачите", една уникална лента, дело на Гералд Салмина и Том Дауер от Австрия /2014/.

Повече от 100 филма от 28 страни и пет континента ще бъдат прожектирани в курорта до неделя. Кинофестивалът е единствен в Югоизточна Европа и на Балканите за планини, екстремни спортове и приключения, членове на журито са легендарни представители на зимните и екстремните спортове от цял свят, както и видни български обществени фигури - Лука Бих (Италия, режисьор, оператор), Силвия Роте (Германия, режисьор), Камен Алипиев (България, журналист), Иван Обрейков (България, оператор), Александър Донев (България, продуцент, кинокритик).

Съпътстващите прояви също започнаха с откриването на изложбата на детски тематични рисунки – „Моето семейство и Банско”, в която се включиха децата на Банско.

„Банско филм фест" е първият кинофестивал, на който от години има специална детска програма - „Bansko film fest KIDS" - детски панел с прожекции, конкурси и работилници. Входът за всички прояви на феста е свободен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK