Откриха втора луна в орбитата на Земята

снимка: trud.bg

Край Земята бе открит нов естествен спътник, който се движи по нейната орбита, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки британски медии.

Изследването е извършено от ирландски учени. Чрез използване на работещия в инфрачервения спектър космически телескоп WISE те установили, че на разстояние 19 милиона км от Земята по нейната орбита лети голям астероид с диаметър около 400 км.

Астероидът е получил обозначението 2010 SO16. По мнението на учените, той е станал спътник на Земята преди 250 хиляди години. Според астрономите е възможно астероидът да се е образувал преди 4,4 милиона години, когато в резултат на катастрофален сблъсък на неизвестно небесно тяло с нашата планета се е появила и Луната.

 

КОМЕНТАРИ

Галилей22:50 - 10.06.2011
Има и друго обяснение. Пише го в книгата "История на звездния старейшина. Документите ТЕРА." Книгата излезе миналата година и е излизала в този пълен вид само в България засега.
Коперник13:11 - 07.06.2011
Открития астероид е остатък от митичната планета Фаетон, намирала се между Марс и Юпитер. Вследстгвие гравитацията на Юпитер, Фаетон се пръснала. От нея се е образувала Луната, а от по-малките отломки-астероидният пояс между Марс и Юпитер.
Код за сигурност, въведете кода 9kd