Днес е Часът на Земята - 109 общини гасят светлините

Снимка: Infomreja.bg, архив

За 11-и път светът отбелязва Часът на Земята - природозащитната инициатива на WWF, обединяваща 180 страни срещу климатичните промени и загуба на биоразнообразие.

Щастливи сме, че България участва масово и ангажирано в Часа на Земята, но не можем да не отбележим тревожния факт, че тази година той се провежда в условията на екстремни мартенски температурни амплитуди у нас, коментира Георги Стефанов от WWF.

Ефектът от климатичните промени е осезаем тук и сега и те първа ще се съобразяваме със силното им влияние върху биоразнообразието, водните ресурси и икономиката на България, допълва Стефанов.

Общо109 български общини се включват тази година в отбелязването на Часа на Земята с гасене на светлини, образователни инициативи, игри и конкурси.

WWF кани софиянци на фермерския пазар "От нашата ферма - с любов за вас!". Той ще се проведе на площад Александър Батенберг в столицата днес между 10 и 18 ч. На него ще присъства и екип на WWF, за да представи природозащитната си работа, както и какво може да направи всеки, за да намали разхищаването на безценните природни ресурси.

Участъкът от бул. Цар Освободител между улица Г.С. Раковски и сградата на БНБ ще бъде затворена за коли и освободена за природозащитни инициативи. Софийска община, съорганизатор на Часа на Земята, ще осигури контейнер за събиране на електронни и електрически отпадъци.

За втора поредна година WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС), организира нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Проявата обръща внимание на това, че сега, повече от всякога, е наложително да пазим дивата природа, гората и водата на Природен парк Витоша и на останалите защитени природни територии у нас.

Традиционното гасене на светлини за Часа на Земята и съпътстващото огнено шоу с участие на театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас" ще се проведе пред Народния театър Иван Вазов.

Отново фасадите на знакови сгради като Президентството, катедралата Александър Невски и Народното събрание, заедно с много други, ще бъдат притъмнени за час от 20,30 до 21,30 часа. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK