Откриха ремонтирания път Старчево – Кърналово - Първомай, зелена светлина за ГКПП-Клепало и Коридор № 8

Снимки: МРРБ

За не повече от две години ще сме готови с пътната част от българска страна по проекта за изграждане на ГКПП „Клепало“ между България и Република Македония. Трябва да изградим 14 км и да рехабилитираме 16 км. Днес взехме решение да започне проектирането на нашия участък, за да можем в краткосрочен план да възложим и строителството и да осигурим свързаност между Щип, Веле, Радовиш, цялата АМ „Струма“, Банско и София.

Това коментира пред медии днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на местното самоуправление на Република Македония, Сухейл Фазлиу, откри край Петрич ремонтирания третокласен път Старчево – Кърналово – Първомай. Събитието се проведе след първото съвместно заседание между двете държави.

Необходимо е да намерим финансиране и всички страни да подпишем меморандум за транспортен коридор номер 8. Вече има желание и доброто намерение, декларирано от македонска, българска и албанска страна. Затова се събираме всички страни от Западните Балкани на 6 и 7 декември в София, когато ще се проведе голям форум под егидата на премиера Бойко Борисов. Това ще отключи транспортната свързаност между столиците и ще направи още по-добри междусъседските отношения на Балканите, коментира още Николай Нанков.

Той посочи, че за този коридор има голям проект, който преминава през територията на няколко Балкански държави. В България сме готови с проектната част по отношение на ж.п. инфраструктурата. Има неща за допроектиране при пътната инфраструктура и тежки екологични процедури, тъй като следваме европейски директиви, обясни министърът.

В ремонта на 13,2-километровата отсечка от пътя Старчево – Кърналово – Първомай, която Николай Нанков и Сухейл Фазлиу откриха заедно, са инвестирани над 8 млн. лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за текущ ремонт и поддържане. С тях са ремонтирани участъци от пътното платно и съществуващи водостоци. Изградени са нови, подобрено е отводняването на пътя.

Изпълнено е студено рециклиране на пътната настилка и са положени неплътна асфалтова смес и плътна асфалтова смес с полимермодифициран битум. Банкетите са попълнени и са направени нови пътни окопи. Допълнително около 730 хил. лв. са вложени в хоризонталната маркировка, пътни знаци и ограничителни системи.

Такива инвестиции, макар и не толкова големи като стойност на финансов ресурс, са изключително прагматични и ефективни. По ремонтирания път ще изнесем тежкотоварния трафик на всички, преминаващи през ГКПП „Златарево – Ново село“ в посока АМ „Струма“ и София, каза министър Нанков по време на церемонията.

Подобни пътни отсечки са в услуга на местните жители и на местната икономика, посочи още той и отбеляза, че трасето преминава в близост до най-голямата зеленчукова борса в Югозападна България. Такива участъци са в подкрепа на безпрепятственото придвижване между двете страни в контекста на дългогодишните усилия за подобряване на нашите добросъседски отношения, коментира още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Всички имаме обща цел – повече пътища, за да ги ползват нашите граждани и да улесним живота. Можем много неща да научим от Република България, която е член на ЕС и затова е една крачка по-напред от нас, посочи от своя страна министър Фазлиу.

Третокласният път III-1084 Старчево – Кърналово – Първомай преминава през селата Старчево, Кърналово, Михнево, Кавракирово, Първомай и е единствена пътна връзка за живеещите в тези населени места над 10 хиляди души. В близост до пътя се намира голяма зеленчукова борса и зеленчукови стопанства в района на Кърналово. Третокласният път поема пренасочения трафик в случай на затваряне на път III-108 Петрич – до кръстовището с път I-1 Сандански – Кулата трафикът от и за ГКПП „Златарево“.

По отношение на проверката на прокуратурата за състоянието на язовирите министър Нанков обяви, че наложеният акт за яз. „Бели Искър“ ще бъде обжалван, тъй като Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е собственик на язовири. Има допусната фактическа грешка от областния управител по времето на служебния кабинет, който е вписал в графата собственост – МРРБ. Подобна нормативна регламентация не съществува, обясни той.

В момента язовирът се експлоатира в добро, оптимално състояние. проблем със стената може да възникне евентуално при земетресение с магнитуд над 9 степен по Рихтер, а такова не се е случвало в България от 1 380 000 години, посочи министърът. Той допълни, че казусът е сложен, тъй като Столична община има концесионен договор със „Софийска вода“, която е ползвател на язовира. В договора за концесия има клаузи за стопанисване, поддръжка и нормална експлоатация на язовирната стена и целия язовир. Не е установена собствеността, но са започнати действия, заяви Нанков. Ще променим и акта за държавна собственост, защото не почива на нормативни обстоятелства, допълни той.

В отговор на въпрос министър Нанков посочи, че предстои да бъде подписано споразумение между България и Република Македония за координация и партньорство в местното самоуправление, децентрализация и регионалното развитие. Днес подписахме подобно с кадастралните агенции на двете страни, съобщи той.

По думите му, много важна и обща тема е програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Македония с бюджет от 20 млн. евро, с който ще се изпълняват ефективни, качествени устойчиви проекти. Вече са сключени 48 договора. Предстои обявяване на втора покана за проектни предложения, които са много важни за региона и подобряване на трансграничните отношения, подчерта Нанков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK