Откриха пътуваща изложба, посветена на 140-годишнината от приемането на първата българска конституция

Снимки: Личен архив

Кюстендил стана домакин на пътуваща изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Инициативата за представителната изложба, която ще обиколи всички областни центрове на страната, е на Народното събрание на Република България и на Държавна агенция „Архиви“.

В Кюстендил изложбата откри областният управител Виктор Янев.

„За нас е чест да бъдем съорганизатор на това събитие. Чест е, защото в Учредителното събрание е имало представители и от нашия регион. Сред тях са имената на Григор Караманов, Димитър Любенов, Стефан Границки, Иван Каранов, митрополит Ловчански, Атанас  Хранов и др.“, заяви при откриване на изложбата областният управител.

Той постави акцент на това, че първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време. Търновската конституция провъзгласява широки граждански права и поставя стабилна основа за новата българска държава. Тя следва европейските постижения на конституционната мисъл и практика.

Виктор Янев поздрави за прекрасната инициатива председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и благодари на всички, съдействали за нейното реализиране.

Официалното откриване на изложбата в Кюстендил уважиха народният представител Кирил Калфин, кметът на общината Петър Паунов, директорът на ОД на МВР – Кюстендил Елиан Стамболийски, директорът на РДГ - Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, председателят на читалище „Братство – 1869“ Иван Андонов, представители на различни институции и граждани.

Повече за събитията през този период пред присъстващите разказа Петър Шейков – началник на отдел „Държавен архив“ – Кюстендил.

Изложбата ще гостува в областния център до 18. януари. Тя може да бъде разгледана в читалище „Братство – 1869“, като входът за нея е свободен.

На вниманието на жителите и гостите на Кюстендил са представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK