Спекулации и компромати довели промяната в Банско и Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Изборите и тяхната мръсна страна...

Обяснимо защо Югозападът бе най-горещата точка по време на изборите както и на първия, така и на втория тур.

Лютите македонци, както са наричани жителите на Благоевградска област, успяха да преборят с гласа си статуквото. Така се достигна до замяна на синия цвят с неутрален. В Банско и Благоевград новите кметове са независими, в Сандански воеводата Атанас Стоянов е излъчен от ВМРО, Гоце Делчев и Кресна запазиха червения си цвят, Белица и Гърмен са под опеката на ДПС, а единствено Разлог и Петрич все още поддържат духа на ГЕРБ в Пиринска Македония.

От историята знаем, че именно този край на България е двигател на промените на национално равнище. Промяна бе усетена и в спокойния тон на премиера, който в деня на балотажа заяви, че партията се е очистила.

За свобода заговориха и в двата града – областния Благоевград и Банско.

Еуфорията от промяната в курортния град все още не беше стихнала, когато в Благоевград се случи неочакваното за някои политици и поддръжници.

Очакван обаче бе въпросът какво следва оттук насетне или казано иначе – ще има ли оставки.

В Банско бяха хвърлени първите такива. Двамата досегашни зам.-кметове Асен Кирицов и Иво Ръхов, Райна Зайкова – началник на отдел „Хуманитарни дейности“, Силвия Терзиева – главен експерт в отдела „Култура“, и Радослава Кирицова – експерт в отдел „Обществени поръчки и проекти“, са имената, които си тръгват от общината.

Икономов обаче остава като общински съветник от ПП ГЕРБ, чиято квота в местния парламент е от шестима съветници, сред които и една жена – директорът на НУ „Паисий Хилендарски“ – Евгения Тренчева. Тя е и най-възрастният по години съветник, който ще изиграе роля по време на церемонията за официално встъпване в длъжност на кмета Иван Кадев и първото заседание на ОбС, насрочено за четвъртък.

В Благоевград кметът Атанас Камбитов също остава в редиците на ГЕРБ, но не и в общината. Той се отказва от поста си на общински съветник, а досегашният му политически партньор Радослав Тасков по всяка вероятност ще се раздели с председателското място в ОбС. Във вторник Камбитов и Томов ще си стиснат ръцете при предаване на ключа за общината.

От екипа на Камбитов си тръгва още и зам.-кметът Христина Шопова, която е депозирала оставка. Очаква се това да направят още Иво Николов и Емилия Тунева. Да не забравяме обаче, че Николов бе и в екипа на предходния градоначалник Костадин Паскалев, но заради безспорните му качества Камбитов също му повери финансите на общината.

Спекулации и компромати

Те изиграха огромна роля в цялата предизборна кампания на всички кандидати за местна власт – в цялата страна.

В Югозапада битката бе ожесточена и мръсна, почиваща на слухове и изключителна активност в социалните мрежи.

Не можем да не споменем мнението на всички „големи“ – Борисов сподели, че кампанията е била „мръсна“, Нинова даде ден по-късно същото определение. То бе споделено и от Манолова, а на местно ниво Камбитов в първото си интервю каза, че именно слуховете и компрпматната война са част от причините вотът да се наклони.

Както се чу, видя и прочете?

Негативният имидж на досегашния кмет на Благоевград започна със свързването му с неговата колежка и заместничка в общината - Христина Шопова, която бе спрягана за негов интимен партньор дълго време.

Явна снимка в интернет показа как двамата са на пазар, което подразни благоевградчани, излели злобата си във фейсбук. По-късно се появиха далеч по-брутални кадри – зам.-кметът в неприлична полугола поза. Не е ясно дали снимките са колаж, или не, но ударът не бе коментиран нито от Камбитов, нито от екипа му.

За въпросните кадри, отново от разпространени слухове, се твърдеше, че са били направени в Брюксел. По-късно стана ясно, че колаж, сътворен вероятно от противникова ръка, показва прегърнати Камбитов и Шопова по време на фестивала „Франкофоли“, който бе една от големите гордости на управлението. Чу се и слух за пластични подобрителни операции, които липсвали при участието на Шопова преди години в „Шоуто на Слави“ и представения рецитал „От Батак съм, чичо…“.

Зарята стана нарицателно за кметския пост, поради честите изяви в небето над града. А най-явният противник на Камбитов в политическо отношение - Андон Тодоров, потвърждаваше част от мнението на гражданите, наричайки д-р Камбитов – Неделчо, „защото не дели с никого“.

Управлението на екскмета, още бе наричано и моделът „Камбитов – Тасков“ заради близките отношения на двамата първи – кмет и председател на ОбС. Като приятел на кмета се сочеше и Ивайло Благов с прякор Кучката, който „купувал гласове“. Публикации ден след загубата огласиха, че най-близките до Камбитов - Благов, зам.-кметицата и председателят на ОбС не са били до кандидата след като бяха обявени резултатите. Репортери видяха, че близките му хора са в щаба му, но при официалното му изявление, малко преди полунощ, съставът бе редуциран.

А компроматната война стана толкова върла, че клип, показващ как Камбитов „играе ръченица с 50 лв. на челото“, така определен от премиера, бе капакът на низостта, излята в мрежите и в градската клюкарска среда.

Спрягани бяха суми от порядъка на милион, раздадени за купуване на гласове, обвинения се чуха, че полицията „играе“ на страната на властта, респектирайки обществото и някои кандидати противници, споделяно бе мнението, че кражбите от общинската хазна и от проекти са толкова големи, че екскемтът е собственик на множество имоти, сред които палат в софийския квартал „Бояна“, както и на терени в Благоевград.

Разследване на бТВ показа и „объркването“ в един подпис, с който кметът е станал собственик на фирма за седмица, купил е земя, а след това грешка в разписването отстъпи обратната теза.

Най-голямата болка на благоевградчани, търсещи пикантни новини от личния живот на градоначалника, бе това, че той живеел в София, а в не в Благоевград, докато неговата теза бе съвсем обратната.

Обърнато бе и сериозно внимание на стайлинга му, както и този на зам.-кмета - скъпи очила, обувки и "тясно сако" (при посещението на Зоран Заев), се чуваше от устите на хората.

Посърналите лица на хора от екипа му бяха явни на всички, но усмивката бе сякаш задължителна на лицата на хора, замислящи се дали няма да останат безработни, каквито страхове просъществуваха и в Банско...

В Банско

Най-големият скандал по време на управлението на ексръководителя на общината бе „златните бани и Малкият Рилски манастир“. Така бе определен домът на кмета, от който изтекоха снимки в мрежата, а слухове говореха, че фотосите са поръчкови. Къщата му стана достояние на човешките погледи, коментари и хиперболизация, които доведоха до множество спекулации кой колко крал и на кои от най-близките си дал.

Спрягани бяха роднини на кмета, назначени на постове в общината, които помагали в усвояването на средства по незаконен път.

След направения избор на 27-и октомври стана ясно, че предстои одит в общината.

Слухове говорят за заплахите в Банско и Добринище, отправяни към гласоподавателите по време на предизборната кампания. Страхът бил смазващ, а общината – недосегаема крепост, в която битуват само „верни на кмета хора“, които имат задача да лъскат имиджа му. В Добринище посред нощ са правени агитации, а най-яростна злоба се изля не върху кандидата, а върху неговия екип и личен пиар.

Отново клюките заговориха и за раздяла между кмета и депутата от Банско, който „се обърнал“ към противниковия лагер. На официални събития обаче двамата демонстрираха прекрасни служебни отношения.

Последни думи

Две знакови събития сякаш определиха съдбата на двамата вече бивши кметове – едно видео и едно посещение.

Първо в Банско пристигна Красимир Велчев – един от първите в ГЕРБ, който ден преди края на предизборната кампания неясно защо заяви, че Борисов категорично подкрепя Икономов.

Това потвърждение и вестоносие се наложи отново заради спекулации, че Борисов е казал на Икономов сам да се оттегли от политическата сцена.

Месец по-късно пред камерите самият премиер уточни:

Преди да стане кмет новият – Кадев, той дойде в Бояна при мен, човекът. Той беше секретар на общината, бившият шеф на ДАНС на Благоевград, работил е с мене, човекът. Вика ми: „Ще загуби Икономов“, сподели председателят пред медиите.

След тази среща е последвала и друга.

„Събрах ги Камбитов, Икономов, Котев и им казах: „Ще загубите“ – „Не, ще спечелим!“. Добре! Сега ще направим промени! Но по-добре за партията е да се очисти, да си направи изводите и да се обнови“, намекна Борисов във връзка с „прочистването от цветановистите“ – кметове, приближени до втория в ГЕРБ Цветан Цветанов.

А Камбитов излезе с официално видео, отново ден преди края на кампанията, в което завия, че се е научил след 8-годишен стаж да чува съгражданите си. Вглъбен в големите проекти, той забравил за обикновения човек, забелязал, че в Благоевград има унищожителна безработица, която бе основният пункт в програмите на останалите 11 кандидати за поста.

Ден след видеото всички антиГЕРБ партии - независимо леви или десни, се обединиха и подкрепиха категорично Румен Томов. В Благоевград изборът не бе между едната и другата партия, а за или против Камбитов. Фенове на "Пирин" се "озъбиха" срещу неизпълнилия обещанията си.

Томов бе определен от противниците като „държанка“ на БСП и Костадин Паскалев, но както и поддръжниците му, така и самият настоящ кмет, заявиха, че БСП само подкрепя НЕзависимия кандидат.

Съвпадение е, че двамата стари кметове - почти набори, бяха заместени от двама нови - почти набори. В личния живот на новите обаче нямаше "ровене" и "вадене" на неприличното.

Медиите

Както винаги, медиите трябваше да покажем обективност, но преди изборите някои имаха прекалена привързаност към властта.

Местен сайт бе спряган за собственост на кмета на Благоевград, обслужващ изцяло реномето му.

Общински съветник от Благоевград също бе категоризиран като съдържател на сайт.

А пък слухове заговориха, че ако Камбитов спечели 3-ти мандат, заместничката му ще стане директор на БНР в града след пенсионирането на досегашната ръководителка. 

Отново местен сайт „играеше“ опозиция на някои кметове в областта с цел парична облага. А страница във Фейсбук пускаше безумни, но агитационни анкети.

Палачинката се обърна в момента, в който изборите доведоха до очакваното неочаквано.

Допълнително множество фалшиви и явни профили във фейсбук се бореха за опетняването или измиването на честта на кандидатите.

В Банско Петър Келеман бе профилът, от който много "истини или спекулации" видяха бял свят.

В Благоевград така наречените „тролове“ работиха неуморно, а името на Мария Д.-К. бе спрягано за личен на зам.-кмета.

Но както често се казва след изборите: Глас (дори и клюкарски) народен, глас Божий!

 

Папарашки снимки на Камбитов и Шопова
Колаж, спекулиращ с отношенията в Община Благоевград
Снимка: Фейсбук, "златните бани" в Банско
Снимка: Infomreja.bg, изпокъсани плакати в Благоевград
Снимка: Фейсбук; колажи, направени срещу Томов
Снимка: Infomreja.bg, плакат след вандалска проява в Благоевград
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Камбитов празнува победата преди 8 години в щаба си
Камбитов празнува победата преди 8 години в щаба си
Камбитов празнува победата преди 8 години в щаба си
Предизборната кампания на Камбитов 2019
Предизборната кампания на Камбитов 2019
Предизборната кампания на Камбитов 2019

КОМЕНТАРИ

АнтонияМетодиева01:52 - 04.01.2024
И СЕКС ИГРАЧКИТЕ И СА ФОТОШОП,И НОВИТЕ ЦИЦИ И НИКОГА НЕ Е БИЛА ЛЮБОВНИЦА НА КАМБИТОВ ,НО СЕ НАЛАГА ДА ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО,ЧЕ МИСЪЛТТА ИМ ТЕЧЕ ПО-БЪРЗО.....????????????БОКЛУЦИ!
Разпечатано21:44 - 07.11.2019
На какъвто и пост да е,Шопова вече е компрометирана! А и скоро ще излезат и чисто голите и снимки,които е пращала на любовниците си.
Приятелка15:49 - 07.11.2019
Само да ви кажа, че голите снимки на Шопова не са колаж! Камбитов затова се разделя с жена си, заради наглата Шопова,която не спирала да му праща голите си снимки когато са заедно семейно.
Венета12:04 - 06.11.2019
Каква директорка е тая Евгения Тренчева?Вкарва избрани деца на политическа основа в директорската стая,и ги кара да си бият шамари,да се ритат,и да им крещи!Това ли е педагог?Това ли е директор на начално училище?Трябва ли да сме спокойни за здравето на децата си,под ръководството на такава директорка?А как стана тя директор?Защо мълчи,и нищо не казва?Без конкурси без нищо,хоп Икономов я постави на тоя пост,за да натиска учители и ученици.Тая обаче няма да стане да се знае,в скоро време ще има много подписи против тая директорка,и ред други!

FACEBOOK