Откриха пленера „В духа на Майстора” и обновеното експозиционно пространство в къща музей „Владимир Димитров – Майстора”

Снимки: Infomreja.bg

Официално бе открит Студентския пленер "В духа на Майстора" в кюстендилското село Шишковци, иницииран от Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”.

Началото му бе поставено през 2014 година и за пета поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле.

Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”.

Откриването бе предшествано от жътварски песни в изпълнение на дамите от певческата група към клубовете на инвалида и пенсионера в Шишковци. Гостите бяха приветствани от кмета на селото Климент Терзийски, както и от директора на ХГ "Владимир Димитров - Майстора" Валентин Господинов.

"Много трудно е да поканим творците за първи път в Шишковци, но веднъж били вече тук всички искат да се върнат. И мога да кажа, че има участници, които са били три пъти в този пленер. Към момента те са 16 човека, придружени от двама ръководители от Катедрите, а колко ще станат до края предстои да разберем", каза Валентин Господинов, който пожела наслука в работата на участниците.

Събитието уважи с присъствие и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Наред с това официално бе открито и изцяло обновеното експозиционно пространство в къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци, с цел превръщането ѝ в музей, отговарящ на съвременните представи за културен туризъм.

С новата документална експозиция се допълва представата за Майстора, придобита за него в Художествена галерия – Кюстендил, където се осъществява срещата с неговото творчество. Акцентът е поставен върху Майстора и село Шишковци, което за Рисувача е „столицата на рая”. Къщата музей е мястото, където посетителят може да почувства атмосферата, в която художникът, влюбен в земята и хората на България, създава най-значимите си творби.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK