Откриха Петия фестивал „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и проф. д-р Ивайло Христов откриха юбилейното пето издание на Театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“.

Стотици зрители аплодираха изключителната игра на четвъртокурсниците от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ по текстове на Василий Шукшин и постановка на проф. д-р Ивайло Христов „Щрихи към един портрет“.

След края на представлението кметът д-р Атанас Камбитов поздрави артистите и авторския екип и даде официалното начало на 9-дневния фестивал.

„Когато преди пет години създадохме „Тара-ра-бумбия“, решихме да бъде фестивал на младия театър, на младите по дух и започнахме с представлението „Кавказкият тебеширен кръг“. Сега затваряме петгодишния кръг с „Щрихи към един портрет“ и равносметката е, че не сбъркахме. Доказателство за това са пълните салони през тези пет години.

„Тара-ра-бумбия е важен акцент и своеобразна кулминация в културния календар на Благоевград, който е част от нашата по-голяма и дългосрочна визия за превръщането му във фестивален град на Балканите. Тази година са 9 дни, 17 представления. Всичките са много интересни и ви препоръчвам да не пропускате нито едно от тях. Бъдете част от магията, наречена „театър“, каза д-р Атанас Камбитов в приветственото си слово и пожела „На добър час на петия юбилеен фестивал.

Големият проф. Ивайло Христов пък благодари на градоначалника и неговия екип, че реализират този фестивал. „Винаги надеждата ми е в била в младите хора, Благоевград е университетски град и страшно много му прилича да има точно такъв театрален фестивал на младите. Тук му е мястото“, категоричен бе той, като допълни, че за него е чест, откривайки първото издание на „Тара-ра-бумбия“, сега да участва в юбилейното пето и си пожела участие и на 10-ото издание.

Програмата на фестивала пренесе зрителите в зала „Яворов“ , за да станат част от„Лекция №2 : За всеобщата просвета“ на Камен Донев. Повече от два часа стотиците жители и гости на Благоевград се смяха през сълзи. Камен Донев и неговият екип запълниха сцената и оставиха публиката без дъх.

Смях, танци, музика, изключително пресъздаване на моменти от живота на човек, от неговото образование, от действителността. Всички тези компоненти, допълнени от изключителния актьор направиха първата вечер от „Тара-ра-бумбия“ незабравима. В края на „Лекция № 2“ кметът на Благоевград връчи почетна грамота на един от най-обичаните актьори Камен Донев.

„Връчваме тази грамота на хора, които са дали за България, имат принос към българското, към българския дух. Вие несъмнено сте такъв човек. Пожелавам Ви здраве, за да продължавате да разсмивате публиката, но и в същото време да я карате да се замисли, защото чрез шегата най- лесно се казва истината“, каза кметът Камбитов. С бурни овации зрителите се отблагодариха на Камен Донев.

„Преди години, когато играх тук своя първи моноспектакъл, моят преподавател тогава Тодор Колев беше много щастлив и съм запомнил публиката. Сега изпитвам „дежа вю“, само че с двойна сила и наистина рядко идвам тук, но пък е качествено за мен. Благодаря ви от сърце за всичко“, развълнувано заяви Камен Донев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n
loading...