Откриха паметник на Тодор Александров в Благоевград

снимки: Община Благоевград

В Благоевград ще бъде изграден Мемориален комплекс с бюст-паметници на видни борци за свобода. Той ще бъде оформен по пътя, който свързва кръста „Памет и вяра” над Благоевград и Ловния дом. Това обяви кметът Атанас Камбитов при откриването на паметника на войводата Тодор Александров пред съдебната палата в Благоевград днес.

За тържествената церемония дойдоха председателят на Общински съвет Радослав Тасков, директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, политици, общественици и десетки граждани.

Кметът  Камбитов бе категоричен, че е дълг на община Благоевград да гради паметници на хора, дали живота си за свободата ни днес. „Освен Мемориален комплекс, заедно с Общински съвет - Благоевград сме закупили една уникална колекция за Македоно-Одринското освободително движение и кореспонденция на революционерите по това време”, каза още кметът Атанас Камбитов и допълни, че това е начинът да се запази жив споменът за великите личности и техните дела.

Днешното събитие беляза 120-годинишнината от създаването на ВМРО и 110 години от Илинденско- Преображенското въстание. За дейността и историята на ВМРО, както и за големия принос на Тодор Александров припомниха председателят на движението Красимир Каракачанов и проф. Божидар Димитров.

Каракачанов подчерта, че ВМРО през цялото си съществуване се е борила единствено за „българщината” и нейните членове пазят в спомените си устава на Васил Левски и записките на Захари Стоянов. Проф. Димитров от своя страна допълни, че ВМРО продължава борбата за свободна Македония и до днес.

В рамките на събитието д-р Камбитов бе отличен с почетен знак на ВМРО, който му бе връчен лично от председателя на движението Красимир Каракачанов.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

BULGARIA20:00 - 02.11.2013
Този бюст на Тодор Александров е изкопиран от бюста в Кюстендил. Нищо оригинално, нищо специално. На този бюст му направиха серийно проиводство във 10 общини и става толкова скучно и тъпо вече – не знаеш в кой град се намираш, всичко е еднакво и обезличено. А инициативният комитет се силеше да прави цяла фигура, парите щеше да ги дава собственика на ГУМ в Благоевград, милионерът от Македония. Обещанието беше да издигнат такъв паметник, който да е на нивото на паметника на Гоце Делчев на площада в Благоевград от бай Крум Дерменджиев. Е, не успяха. Трудно се стига майсторството на бай Крум. Те не успяха да направят и Георги Измирлиев Македончето в Благоевград, по-хубав от този на бай Крум, но нали поръчките трябва да ги взима мафията. Стоят два грозни бюста на Македончето пред общината и пред училището и няма кой да ги бутне....
Toдop пoпOpyшeв15:10 - 24.10.2013
ДС-МВРо-вците за 25+ години не само не направиха нищо, но напротив, само лично консумираха остатъците от македонските ресурси и символи в Б-ия и OCPAXA всичко, което се считаше за ВЕЛИКО и сътворено с мъките, потта, сълзите и кръвта на стотици хиляди в Македония! Най-отвращаваща е ДС-павлик-морозовката Райна Кирилова Дрангова, която е постоянен сътрапезник на ДС-агентите (синове и внуци на ДС-палачите на баща й Кирил) и участничка в приватизирането (краденето) на македонските пари под девиза "Пари ке ми даш - ДС-пaчaвpa ке се пишам"!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK