Откриха паметна плоча на Иван Караджов

снимки: ВМРО

В Благоевград по инициатива на общинското ръководство и ВМРО бе почетен незаслужено забравения композитор и член на ЦК на ВМРО от 1928 г. до 1931  г. и голям българин от Македония - Иван Караджов.

От 11 часа на Старите гробища в града бе извършено поклонение и бяха поднесени цветя на гроба на революционера, а половин час по-късно бе открита паметна плоча на фасадата на читалище "Никола Вапцаров".

Целта на инициаторите е мемориалът да напомня на жителите на Благоевград кой е композирал музиката за песента „Тих бял Дунав се вълнува” по текст на Иван Вазов. Незабравимата песен бе изпълнена от Биг бенд - Благоевград с диригент Борис Янев.

Благодарствени слова бяха произнесени от историка и член на ИК на ВМРО Иван Стоянов.

Иван Христов Караджов, познат още като Веригин, е български общественик, един от ръководителите на ВМРО, от привържениците на Иван Михайлов. Член е на ЦК на ВМРО от 1928 г.-до 1931 г.

Роден през 1875 година в горноджумайското село Лешко, което тогава е в Османската империя. Със стипендия на Българската екзархия е изпратен да учи в българското класно училище в Цариград. Завършва Солунската българска гимназия, където се присъединява към ВМОРО.

Става учител в Горна Джумая и по нотно пеене Скопското българско педагогическо училище (1895 - 1898). Образованието си завършва в 1902 година в Императорската певческа школа в Санкт Петербург, По време на Илинденско-Преображенското въстание е в затвора.

В Солун, Караджов е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове. В 1909 година композира музиката на песента „Тих бял Дунав се вълнува“, заради което е преследван от властите, наказан и преместен да преподава в Солунската българска девическа гимназия.

През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. От 1913 година е учител в Горна Джумая.

През септември 1915 година младши подофицер Караджов завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая на Партизанския отряд на Единадесета пехотна македонска дивизия. При започването на Първата световна война навлиза в Македония и организира разузнавателна чета. По-късно е началник на разузнавателния пункт във Велес.

След войната до 1930 година отново преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във въстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на Организацията в Горна Джумая.

През юли 1928 година на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страхил Развигоров. При разцеплението след убийството на Александър Протогеров е на страната на крилото на Иван Михайлов. Пенсионира се и спира да преподава през 1930 година, а година след това отказва поста си във ЦК на ВМРО по здравословни причини.

Иван Караджов умира през 1934 година в Горна Джумая.

 

снимки: ВМРО
снимки: ВМРО
снимки: ВМРО
снимки: ВМРО

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK