Откриха откраднати преди 9 години от БАН уникална прабългарска златна катарама и римска златна огърлица

снимка: МВР

Служители на сектор „Трафик на културно-исторически ценности” в ГДБОП наблюдавали близо от месец действията на „стария си познайник” - 54-годишния С.Г., който наскоро бил излязъл от затвора след излежаване на присъда за кражба на културно-исторически ценности.

Спецполицаите установили, че заедно с него „работели” А.С. на 39 г. - криминално проявен, и И.Д. на 49 г. След внимателно планирани заградителни действия, в района на столичния ж.к. „Надежда” те задържали тримата мъже, които тъкмо предлагали за продажба два уникални накита – прабългарска катарама и римска златна огърлица.

Уговорената цена била 400 000 лева. Двете културно-исторически ценности са част от откраднатите през 2002 г. предмети от Националния археологически институт и музей към БАН. След извършеното претърсване в дома на С.Г., антимафиотите открили и мястото, където той укривал ценните уникати - тайник в тавана на избеното помещение. 

Тримата мъже са задържани, по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.чл. 278а и 321 от Наказателния кодекс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g
loading...