Обсъдиха изпълнението на Бюджет 2018 на Община Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Публично обсъждане на годишния отчет за изпълнение на Бюджет 2018 се проведе в зала 5 на Община Благоевград.

По време на срещата, водена от председателя на Общински съвет Радослав Тасков бяха отчетени и инвестиционната програма на Община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз, състоянието на общинския дълг се преведе днес в зала №5 община Благоевград.

На обсъждането присъстваха заместник–кметове на община Благоевград, ръководители на бюджетни звена и институции, общински съветници, представители на НПО, представители на Сдружението на югозападните общини, представители на КНСБ, експерти от общинска администрация, граждани и представители на медиите.

Председателят на общински съвет – Благоевград, представи анализ на финансовите показатели на Община Благоевград за 2018 година в сравнение с показателите на национално ниво. Иво Николов, заместник-кмет по икономика и финанси, запозна присъстващите с отчетна информация за приходната и разходната част на бюджета на община Благоевград за 2018 година, както и за състоянието на общинския дълг за предходната година. По време на срещата беше направен отчет на капиталовите разходи по обекти. Зорница Кралева, заместник-кмет по европейските проекти и програми на община Благоевград презентира изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз по оперативни програми и по програми за трансгранично сътрудничество за предходната година. В рамките на публичното обсъждане бе представен и отчет за изпълнение на Културната програма на Община Благоевград.

Общия размер на приходите по отчет за 2018 година е в размер на 76 019 962 лева, в това число местни приходи – 39 712 464 лева и държавни – 36 307 498 лева.

Общият размер на приходите само от местни данъци е 10 492 569 лв., при уточнен годишен план 9 975 100 или изразено в проценти – 105,19 %. 
Неданъчните приходи за 2018 година също са преизпълнени с 5% спрямо планираните. Най-значимият източник на собствени неданъчни приходи са общинските такси, които формират около 56% от общия размер на приходите. Втори по значение са приходите и доходите от собственост (почти 26%). Около 7% носят приходите от глоби, санкции и наказателни лихви. Значението на постъпленията от продажба на нефинансови активи е в размер на 13%.

През 2018 година с най-голям дял от общите разходи са трудовите разходи, които заемат 47%. Разходите за издръжка възлизат на 27%, а капиталовите разходи са 22%, стипендии, помощи и субсидии – 4%.

По време на публичното обсъждане бяха презентирани резултатите от дейностите по ключови проекти на Община Благоевград, изградените обекти през миналата година, осъществените СМР дейности, както и постъпките за подобряване на условията в социалната сфера.

Подробният отчет на Бюджет 2018 е поместен на страницата на Община Благоевград www.blgmun.com в раздел „Икономика”. Той ще бъде подложен на гласуване на заседание на общински съвет в края юни. До тогава граждани и представители на институции могат да дават своите мнения и предложения, като ги входират в „Деловодство“ на Община Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK