Откриха ново селище от 3. век край Благоевград. Находките - уникални! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Един от намерените скелети от общо 57 досега, снимка: Infomreja.bg

Оживено протичат разкопките край село Покровник, където преминава лот 3.1 на автомагистрала „Струма“.

„Клетки“ под формата на квадрати 5 на 5 метра формират археологическия терен, където работят на пек и дъжд над 200 човека. Те всекидневно откриват човешки скелети, стъклени и глинени съдове, монети, основи на зидове и колони от римско време. Селището все още не е ясно дали е вече познатото на историците Скаптопара или е ново. „Надяваме се, че това е част от Скаптопара!“, изразиха позитивна нагласа експертите.

Баня, църква, гробница, хамбари са малка, но много съществена част от намерено дотук.

По темата какво, къде, как и кога е открито говори доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт и музей към БАН:

В археологическия обект са разкрити около половината от цялото трасе, което е предвидено по договора между НАИМ-БАН и Агенция „Пътна инфраструктура“, което е около 60 дек.

Предвидено е спасително проучване в рамките на 9 месеца по договора за археологически разкопки.

Разкрити са досега около половината структури, 30 дка, в които се откриха 12 сгради, цели, доста добре запазени в някои участъци. С баня в една от най-големите сгради – сграда номер 3, една църква от късноантичната епоха. И съвсем наскоро успяхме да открием и един голям гробен комплекс с гробници от 3. век след Христа и от Римската епоха с добри находки. Гробницата беше неограбена, вчера я проучихме.

Основните находки от гробницата се съхраняват в РИМ-Благоевград, в реставрационното ателие, където влизат за реставрация.

Какви са досега откритите находки?

Находките са стъклени съдове, една стъклена ваза,която се откри фрагментирана, но ще бъде реставрирана, друг стъклен съд, който засега не сме определили неговото предназначение, но е запазен цял, лампа, няколко бронзови предмета и една кания от кинжал. Това са доста характерни предмети, които ще ни помогнат да определим точната дата на комплекса като те представляват и сериозен интерес за експозицията на РИМ-Благоевград. Гробницата също така е едно интересно съоръжение. Сега продължаваме с проучванията на тези комплекси.

Какво представлява самото селище?

Самият обект представлява едно голямо селище от Римската епоха като хронологията е доста широка. Имаме три отделни строителни периода - от 3. век след Христа чак до 6. Почти три века, може би повече и от три века. Строителството се е развивало в различни зони.

Докога ще продължат проучванията?

Теренът, през който сега преминава трасето на АМ „Струма“, имаме амбицията пък и ангажимента към АПИ до края на юли да сме проучили цялото трасе и да сме спасим каквото можем от археологическите находки.

Какви хора са живели тук?

В един етап селището е било населявано от християни, след това вече са били от средата на 4. век, както датираме и тази църква, населението е било християнизирано. Преди това е имало траки и езичници, които са били граждани на Римската империя.

Какъв е бил основният им поминък?

Основният им поминък е бил земеделието. Не мога да ви кажа точната бройка, тъй като постоянно имаме находки, но над 50 големи съдове хранилища, делви, основно за зърно и за други земеделски продукти сме открили. Със сигурност това село се е занимавало със земеделие.

Селището „майка“ ли е на днешен Благоевград?

Нашият археологически екип е на мнение, че най-вероятно това е известното селище от римската античност Скаптопара – предшественикът на Благоевград, но нямаме пряко потвърждение. Нямаме епиграфски паметник открит все още. Надписът, открит още през 1861 г,  е намерен съвсем наблизо, на 2 км от тук. Като се има предвид, че хронологията е същата и селището е изключително голямо като размери, както и спрямо структурите, има много голяма вероятност това да е Скаптопара.

Колко човека работят тук?

Имаме 160 работници и 36 археологически такива, освен това реставратори, геофизици, механизация, геодезисти. Почти 200 човека ежедневно работят тук.

В момент, когато екипът на ИНФОМРЕЖА посети разкопките, беше открит 57-ят поред скелет, за който „откривателят“ му обясни следното:

Главата му е положена на запад, а краката на юг. Тук в момента имаме израснал индивид, който е със счупеност в областта на ребрата. Той е в типичната разположненост на тялото и ръцете, прилепени към таза и тялото е свито. Черепът винаги е малко по-високо положен от тяло. Това е погребение. След разкриването, фотодокументацията и останалите проучвания ще се установи какъв точно е човекът. Знае се, че висок около 1,80 м.

Бяха открити и също така монета в един от квадрантите, както и съдове от стъкло.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

ВИДЕО ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Мащабиране на обект, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Проучвания на гробница, снимка: Infomreja.bg
Доц. д-р Димитров, ръководи бригадата, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Загрижен23:23 - 26.04.2018
Не може ли магистралата да мине над разкопките? Така няма да има нужда да се измества.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK