Откриха новата учебна година в НУ „Св. Климент Охридски“ - Кюстендил, което навършва 25 години

Снимка: Infomreja.bg

В училището се обучават и възпитават около 300 деца от първи до четвърти клас под мотото: ”Аз знам, мога и сбъдвам мечтите си!”

Толкова много усмихнати хора, устремени към двора на любимото си училище - НУ „Св. Климент Охридски“ - гр. Кюстендил. С букети и балони в ръце, вървят и настроението струи от лицата им, от жестовете им и разбираш, че в този ден те са особено щастливи заедно със своите деца, избрали да се обучават и възпитават именно тук - в най-младото училище, но с най-много завоювани успехи.

Дворът на училището в днешния първи учебен ден беше изпълнен до предела на допустимото пространство, така че се забелязваха и хора и по тревните площи и до оградите.

Тържествено беше открита новата учебна година с идването на знамето, носено от знаменосците на училището Адел Каменова, Даря Каменова, Дая Каменова  и Божидара Григорова.

Както се знае, за знаменосци се избират винаги деца, постигнали особени успехи и заслуги за авторитета на училището - в областта на българския език и математиката, изобразителното изкуство, както и на европейски математически състезания като т. нар. „Кенгуру”. 

Националният флаг се носеше от деца от четвърти клас, а именно от Александра Васева, Дария Радославова, Кристиян Сотиров,Християн Гаврилов - също изявени ученици, завоювали големи национални успехи - второ място в Националната олимпиада по гражданско  образование.

Молитва за благополучие прочете и благослови всички за здрава и успешна нова учебна година отец Тодор от църквата „Свети Мина” в гр. Кюстендил.

Официални гости на тържеството бяха кметът на града Петър Паунов, инж. Нели Петкова - директор на Дирекция „Култура, образование, младежки дейности и спорт” към Община Кюстендил, Гинка Стоименова - старши експерт към РУО-Кюстендил, Радостина Васева - юрист, член на Обществения съвет, Огнян Атанасов - общински съветник, както и създателката на НУ „Св. Кл. Охридски Елка Паргова.

Прочувствено приветствие произнесе директорката на училището Евелина Димитрова, както и кметът Петър Паунов, който каза: „ Днес е пролетен ден за учениците и за хората, които ви даряват не само знание, но и с достойнство, които носят тежкия кръст в момента на съвременна България. Благодарни сме, че ни отдавате дните си и в този слънчев ден ще остане в сърцата ни, че създавате достойни и успели хора. Пожелавам прекрасен и усмихнат ден”.

По-големите деца изнесоха програма, като се обърнаха към малките първокласници и пяха и декламираха за техните вълнения при срещата с първата учителка, за първата класна стая и за първия учебен ден. Интересна беше и символичната песен за жеравите, които тръгват на юг на ята, т. е. като малките ученици.

Учителите събраха своите класове и въодушевени от този хубав слънчев и празничен ден прибраха децата в класните стаи.

Това училище е създало условия за развитието на всяко едно дете, съгласно всички съвременни и европейски изисквания като модерна и съвременна материална база, оборудвана с необходимите компютърни конфигурации, периферни компютри, цветни принтери в т.н. мултифункционален кабинет.

Учителският екип е изграден от висококвалифицирани педагози и специалисти по всички учебни предмети и всичките постигнати успехи до момента са плод на професионализъм и стремеж за отлична реализация, за подготовка на малките за голямото им участие в съвременния живот.

Ето и речта на директора Евелина Димитрова по случай откриването на новата учебна година: 

„Мили малки, нетърпеливи първокласници!

Скъпи ученици, учители, родители и гости!

Уважаеми г-н Паунов!

Величествено и благородно е да създадеш училище, да му вдъхнеш живот, да съумееш да превърнеш в традиция ценностите, които да предадеш на бъдещото поколение. Те от своя страна да ги  запазят  и развият  през годините, поколения след поколения. Млади хора, свързани и обединени от идеята да продължат делото на патрона на нашето училище – свети Климент Охридски.

25 години НУ „Св. Кл. Охридски“ съществува като самостоятелно училище. Статутът му е на общинско училище, което осигурява правото и създава условия, всяко дете на възраст от 7 до 11 години, да бъде обучавано и възпитавано при педагогическа и материална обезпеченост, отговаряща на съвременните европейски изисквания. Сърдечно БЛАГОДАРИМ на община Кюстендил и РУО на МОН гр. Кюстендил за подкрепата и съдействието при реализирането на нашите новаторски идеи и инициативи!

Безапелационни са успехите на нашите ученици - математици, литератори, художници и спортисти. В училище има условия всяко дете да намери своето поле за изява и реализация. Прилагането на методи и технологии на преподаване и усвояване на учебното съдържание, съобразено с индивидуалните възможности на учениците, благоприятства добрите взаимоотношения и отразява разбирането ни за единство, професионализъм, ценности и духовност.

25 години НУ е част от българското образование. Изпълнени сме с гордост и вълнение. Даваме си равносметка за миналото, напълно осъзнаваме предизвикателствата на настоящето и сме вперили поглед в бъдещето. Бъдеще, което носи неуловимия дух на новаторското и вярата в доброто!

Горди сме, че сме част от призванието да носим позитивното, новото, да разпалваме огъня на знанието, да вдъхновяваме и  възпитаваме децата на България – децата на град Кюстендил!

25 години – устремени само напред и нагоре!

25 години „Учим се да учим, учим се да знаем, учим се да можем, учим се да сбъдваме мечтите си!“

Откривам 25-тата юбилейна учебна 2021/2022 година!

На добър час!“

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK