Откриха нов път до Костницата в Гюешево

снимки: infomreja.bg

Откриха пътя до Костницата в село Гюешево, изграден по проект „Превръщане линиите на разделение в точки на сближаване”. Разработката е на стойност 300 хил.евро между община Кюстендил и община Дойран от Македония.

Основната цел на проекта е изграждане на устойчиво партньорство и сътрудничество между жителите на Дойран и Кюстендил чрез опознаване на историческите събития от Първата световна война, станали на териториите на тези общини, използването на тези исторически събития за превръщането на разликите в точки на сближение между етносите от двете страни на границата, с уважение и толерантност към миналото и визия за бъдещето в разработването на съвместни европейски стратегии за развитие.

В допълнение целта на проекта е развитие на потенциала на региона чрез увеличаване на туристическите оферти и подобряване поминъка на населението от двете страни на границата, чрез повишаване значението на културно-историческите забележителности.

„Пътят беше целият в кал и труднодостъпен. Сега вече е асфалтиран и местните хора го наричат „парка на Гюешево””, обяви координаторът на проекта Борислав Крумов. По негови думи мястото е подбрано неслучайно, тъй като Костницата в Гюешево е изградена с дарения от Цар Борис, а в нея са погребани загиналите войници.

„Община Кюстендил ще продължи да работи с колегите в Македония. Това е третият общ проект и в бъдеще ще продължим да работим със същите общини в други направления”, каза заместник-кметът  на община Кюстендил Надя Каратова.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK