ВКС разглежда делото по случа „Чората“ утре

Снимка: Infomreja.bg

Като начален час на заседанието е определен 10.30 ч.

Утре във Върховния касационен съд разглеждат делото по случа „Чората“.

Като начален час на заседанието е определен 10.30 ч.

Делото е образувано след решение от 16.12.2019 г. на Върховния касационен съд, с което е възобновено касационното производство от 2018 г. на ВКС по искане на осъдените Мирослав Писов, Георги Калинков, Иво Иванов, Борис Механджийски и Янко Граховски, чрез техните защитници и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на ВКС.

Делото е възобновено след трето поред касационно разглеждане съгласно разпоредбата на чл. 422, ал. 1, т. 5 във вр. чл. 354, ал. 5 от НПК. С него подсъдимите полицаи са оправдани по първоначалното обвинение, че убийството да е извършено с особена жестокост. С решението са намалени наложените спрямо подсъдимите наказания от 18 години на 7 години „лишаване от свобода“ за Мирослав Писов и от 16 години на 7 години лишаване от свобода за колегите на Писов. В останалата му част въззивното решение е потвърдено.

С първоинстанционната присъда от 9.11.2007 г. на Софийския военен съд подсъдимите са признати за виновни в извършването на престъпление чл. 116, ал. 1, т. 2 и т. 6 вр. чл. 20, ал. 2 от НК (убийство, извършено от лица от състава на полицията и с особена жестокост), като са им наложени наказания: на Писов – 18 години „лишаване от свобода“, а на останалите подсъдими за всеки поотделно – 16 години „лишаване от свобода“. С присъдата подсъдимите и гражданският ответник са осъдени солидарно да заплатят на гражданските ищци обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди.

С въззивното решение от 6.07.2018 г. на Военно-апелативния съд подсъдимите са признати за виновни в това, че като извършители и лица от състава на полицията при изпълнение на службата си, самостоятелно са причинили смърт по непредпазливост на Ангел Димитров – престъпление по чл. 122, ал. 1 вр. чл. 2, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, като за всеки един от тях поотделно наказателното преследване е прекратено поради изтекла абсолютна давност. С решението подсъдимите полицаи са признати за невиновни и оправдани по първоначално повдигнатото им обвинение по чл. 116, ал. 1, т. 2 и т. 6, вр. чл. 20, ал. 2 от НК. Със същия въззивен съдебен акт първоинстанционната присъда е изменена в гражданско-осъдителната ú част, и е потвърдена в останалата ú част.

Припомняме още, че току-що освободеният от длъжност главен прокурор Сотир Цацаров поиска през юни 2019 делото за петимата осъдени полицаи да бъде преразгледано. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK