Полемика в Общинския съвет в Гърмен за премахването на таксата за детските градини

Снимка: Infomreja.bg

Съветниците приеха Наредба за местните такси и цени на услугите

На вчерашното си заседание Общинският съвет в Гърмен прие Наредба за изменение и допълнение на предишна своя Наредба  за определянето и администрирането  на местните такси и цени на услуги на територията на общината.

Полемика предизвика предложението от вносителя – кмета на общината Феим Иса, детските градини да станат безплатни за родителите.

Мнението на общинската съветничка Минка Капитанова е, че подобна стъпка е популизъм, защото не се помага само на деца в нужда,а на всички. „Това е неправилна политика“ – заключи тя.

Въпрос към вносителя зададе съветникът Ахмед Башев. Той попита как мярката ще се отрази върху бюджета на общината и откъде ще се прехвърлят средства за този разход.

Отговорът на кмета Феим Иса беше точен, подкрепен с конкретни числа – резултат на извършена финансова проверка. В заключение той каза:

„В годините, в които детските градини не са били на делегиран бюджет, общината ги  е дотирала  с 1,20 лева на дете. Когато станаха на делегиран бюджет, държавата им дава достатъчно средства за издръжка. Реално ние ще продължим дотирането с 2 лева на дете. Колкото до обвинението в популизъм, аз не смятам, че трябва да делим децата, а да им дадем равен старт. Освен това е нужно да обхванем всички деца в градините. Такава е държавната политика.“

Опонирайки, Ахмед Башев посочи, че в общината има  хора в много тежко състояние, на които също трябва да се помогне – самотни, болни, инвалиди. Той направи конкретни предложения в тази посока.

В отговора си общинският кмет изтъкна, че в бюджета за настоящата година са предвидени двойно повече средства за подпомагане на деца и лица в неравностойно положение – от 20 000 на 40 000 лева, като целта е да се помага на всички слоеве на населението.

Наредбата беше приета от 17-те общински съветници.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK