Екскметът на община Гърмен отива на съд за безстопанственост

Пътят между селата Осеново и Рибново, който погълна над 17 млн. лв., но все още няма акт 16

Ахмед Башев ще отговаря за нелегалния път Рибново - Осеново

Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ахмед Башев, бивш кмет на община Гърмен, привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 219, ал.3 вр. ал.1 пр.1, 2 и 3 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Башев станал кмет на община Гърмен след проведените през 1999 г. местни избори. Впоследствие бил преизбран, като заемал същата длъжност до 2013 г.

На 09.09.2005 г. в резултат на интензивни валежи върху участък от четвъртокласен път с. Огняново – с. Рибново в община Гърмен се свлекли скални маси и камъни. Пътят станал трудно проходим, а обслужването на жителите на селата Рибново, Осиково и Скребатно - силно затруднено.

В качеството си на кмет на община Гърмен Башев назначил комисия, която да извърши оглед на място и оценка на щетите, включително да изготви необходимите документи и предложение за изграждане на алтернативен път. След становището й за наложително изграждане на такъв между селата Рибново, община Гърмен, и Осеново, община Банско, с дължина от 11 км, било изготвено искане за финансиране.

Същото било изпратено до председателя на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерски съвет (по-късно - Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС). Към него била приложена количествено-стойностна сметка с включени земни и пътни работи (баластрови настилки, водостоци и подпорни стени). Общата й стойност възлизала на 905 425 лева.

Към юни 2010 г. размерът на целевите средства, предоставени на община Гърмен от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерски съвет за изграждане на път от с. Осеново до с. Рибново, бил 17 435 268 лева.

Чрез множество действия и бездействия обвиняемият Башев, в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Гърмен, осъществил умишлена безстопанственост. Той не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество.

При стартирането на процедурата по изграждане на обекта обвиняемият подписал договор за строителство, като представител на възложителя община Гърмен, без да е била уговорена цената на включените в предмета на сделката СМР.

Обвиняемият Башев допуснал изпълнителят по договорите за строителство и анексите да извършва СМР, без да има издадено разрешение за строеж и сключени договори за авторски надзор/контрол с проектантите. Такова било издадено от областния управител на Благоевград едва две години и половина след започване на строителството на обекта.

По време на строителството и с цел избягване на участък, в който не било възможно изграждането на серпентина, по предложение на изпълнителя била извършена „актуализация“ на работния проект. На свой ред, проектът за промяна не бил разгледан от областния експертен съвет по устройство на територията.

На практика никое лице не е контролирало съответствието на извършваното строителство с проектните предвиждания (вкл. в частта им за вида и обема на нужните СМР). При това положение обвиняемият Башев подписвал платежни документи за превод на целеви средства за извършени в нарушение на закона СМР.

От страна на бившия кмет на община Гърмен не била създадена нужната организация на работа за осъществяване на ефективен инвеститорски контрол от страна на представителите на възложителя и за своевременен, точен и пълен строителен надзор от избран за това изпълнител.

В пряка причинна връзка с действията и бездействието на обвиняемия Башев била причинена значителна щета на стопанството в размер на 3 027 144.37 лева с включен ДДС.

Предстои наказателното производство срещу бившия кмет на община Гърмен да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Реалист18:24 - 15.09.2019
От това село нищо не става най мръсното село в България пълно е с боклуци по улиците и навсякъде мирише на мизерия и се делят на два лагера Манчовци и Башевци и никой не го е за мизерията в селото и постоянно едните обвиняват другите за боклука в селото и така си продължават с мизерията.А кметовете си мълчат да не си изгубят тлъстата заплата а полицая да не го командироват да може да си бере гъби по гората и увеличава дохода,ходжите едно и също плямпат и на човек му се приспива от тяхните безинтересни разкази а времето си върви другите села постоянно си променят визията, а рибанци като луди се надпреварват в строежите на къщи а живеят в мизерия която с времето се задушават взаимно и няма кой да им отвори очите и да престанат да вярват на стари кумонисти и агенти които ги правят на маймуни и хората си траят и им се радват на техните далавери и измами.Рибново няма будно общество което да се надигне и да си вземе нещата в свои ръце и да премахне бившите кумонистически паразити като Манчо и Манолчо и да престанат да им вярват и симпатизират също бивши кметове които нищо не са допринесли за селото да ги изритат и старите служители в кметството и училището те са възпитани по кумонистически циркаджийски стил и манталитет и страх нямат от Всевишният.Да се обединим хората и да изхвърлим боклука веднъж за винаги иначе няма да има оправия.
Мухата Цеце"цънцонгере"06:21 - 13.09.2019
Ей Говнарка Аджийва за това ли се въртиш покрай Башо лайното и викаш айде аге Амете лудо Яне Аджийво в Аджийвата къща и мишките са полудели земи една въстагарка и влез в подника Мусанков там е пълно с мулета да си изкараш ядо.Ти затова не влизаш там да пиеш кафе оти има много мулета и те дразнят.
микеле05:53 - 13.09.2019
наи на кефи кат ми даде кратунката триста лява и яи да гласувам за друк ехааа адеее наближават избори башо тря да са кашле и пак да са джока
Рибански помияри02:07 - 07.09.2019
Най скапаното село Рибново там още управляват старите кумонисти такива като Манчо и Манолчо ограбиха и разединиха хората с омраза и завист и направиха селото бонище даже и хората са мръсни от вътре в душите нямат ни вяра ни достионост всичко е за показ пред другия а във същото време селото нито вода нито пътища нито ходжи и не приличат на мюсулмани вичко тъне в мизерия навсякъде коли,кучета,лайна,дърва по улиците,пясък камани и тухли всичко им е на пътя даже ако си гостенин няма къде да си паркираш колата и тротоарите са заети и център си нямат кат хората и като идват избори реват като гладни магарета и като цигани се продават на изборите.Кмета заплатаджия,полицая няма топки за мъж е тия прости рибански овце без пастир се мислят за нещо.Имат някакви къщи и изхвърлят лайната на улицата по проси и тъпи хора няма в таз държава пълен безконтрол и управия.

FACEBOOK