В Кюстендил отбелязаха 76-годишнина от разстрела на генерал Владимир Заимов

Снимки: Infomreja.bg

В Кюстендил членове на БСП и Български антифашистки съюз /БАС/ отбелязаха 76-годишнина от разстрела на генерал Владимир Заимов.

Венци и цветя бяха поднесени на паметната плоча в областния град, намираща се на мястото, където е била родната му къща, на което по-късно е построено бившето кино „Владимир Заимов”, сега частен имот.

Йордан Костадинов представи кратко слово за живота и делото на генерала.

Генерал Владимир Заимов е един от най-популярните български военни, останал в историята с трагичната си съдба. Герой от войните, водени от България през второто десетилетие на ХХ век, впечатлил с храброст и тактически стратегически умения своите колеги военни, както и престолонаследника Борис, чийто живот спасява, отличил се на Дойранския фронт, всичко това обаче е затъмнено от разстрела му през 1942 година.

Присъдата му е за шпионаж в полза на чужда държава – тогавашния и днес вече разпаднал се Съветски съюз, а събитието дори служи на цар Борис III да отхвърли за пореден път натиска от страна на нацисткия Райх и лично от обкръжението на Хитлер за изпращане на български войски на Източния фронт: Как искате да воюваме срещу Русия, след като самите мои генерали са русофили?, попитал той. Но тази реплика, както и още много други дребни детайли, поставят под въпрос присъдата над генерал Владимир Заимов, както и подозрението, че той е всъщност съветски шпионин.

Владимир Заимов е роден на 8 декември 1888 г. в Кюстендил. Син на българския националреволюционер, апостол на Трети врачански революционен окръг през Априлското въстание и русофил Стоян Заимов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK