От Брюксел до Бургас: ЕС одобри над 63 млн. евро инвестиция за областта

Снимка: Infomreja.bg

Обновената инфраструктура включва прокарването на около 7 километра нов водопровод

Европейската комисия одобри инвестиция в размер на повече от 63 милиона евро от Кохезионния фонд за осигуряване достъп до по-ефективна водоснабдителна и канализационна система за жителите на област Бургас в Източна България. Този интегриран проект ще засили ефективността и устойчивостта на съществуващите съоръжения чрез намаляване на течовете и оперативните разходи, както и чрез подобряване на връзките.
 
По този повод комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Този проект ще допринесе за подобряване качеството на живот на близо 280 000 души благодарение на по-надеждното снабдяване с чиста вода, а други 53 000 души ще се радват на по-добри системи за пречистване на отпадъчните води. Този голям проект също така е от особено значение за околната среда и уникалното биологично разнообразие, защото спомага за подобрената устойчивост на водните източници.“
 
Обновената инфраструктура включва прокарването на около 7 километра нов водопровод и повторно изграждане на други 158 километра, с което ще се подобри качеството на питейната вода и ще се увеличи ефективността на снабдителните мрежи, като се намалят загубите на вода. В допълнение ще бъдат положени 73 км канализационни тръби, а други 22 км ще бъдат повторно изградени, наред с основния ремонт на резервоарите под налягане и колекторите за дъждовни и отпадъчни води и изграждането на нови колектори за дъждовни води. Проектът има за цел да постигне съответствие със законодателството на ЕС и високи екологични стандарти. Не на последно място се очаква новото съоръжение за третиране на отпадъчни води да бъде въведено в експлоатация през март 2023 г.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK