Туристи преминават по стъпките на освободителите на Неврокоп

Снимка: Infomreja.bg, архив

Походът е организиран от ТД „Момини двори“ със съдействието на община Гоце Делчев и на училищата в нея

Тази година Туристическо дружество „Момини двори“ в Гоце Делчев организира за първи път поход под надслов „Освободителите на град Неврокоп“. Той ще се проведе на 18-и октомври, когато е кулминацията на тържествата по повод 107-ата годишнина от освобождението на града от турско робство.

Походът ще обхване четири лъча – четирите маршрута, по които са се движели четите на ВМРО, доброволците и полкът на генерал Стилиян Ковачев.

Първите два лъча започват от паметника на Гоце Делчев на Попови ливади. След полагането на цветя част от туристите ще тръгнат към село Делчево и през местността Момина кула ще пристигнат в града, пред паметника на неговия патрон. По този път е преминала четата на войводите Александър Буйнов и Тодор Паница.

Вторият лъч е в посока село Драгостин и квартал Средна, откъдето е преминала четата на Пейо Яворов и 4-та дружина на 27-и Чепински полк.

Третият лъч започва от село Ковачевица, минава през връх Голак и се спуска в село Марчево. Това е пътят на четниците, водени от войводите Стоян Мълчанков и Стоян Филипов.

Тези, които предпочетат четвъртия лъч, ще тръгнат от село Кремен и през местността Харами бунар ще влязат в село Брезница, а след това – в Баничан. По този път е минал полкът от българската армия, предвождан от генерал Ковачев.

Четирите лъча ще се срещнат на централния площад в града и ще поднесат цветя пред паметниците на Гоце Делчев и на загиналите във войните.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK