Откриха кампанията "2014 - Година на правата на детето” в Дупница

снимки: Община Дупница

Центърът за обществена подкрепа „За да има щастие в детските очи” в Дупница откри кампанията „2014 - Година на правата на детето”, инициирана от ДАЗД с организиране на „Кръгла маса” в Община Дупница.

Председателят на ДАЗД Ева Жечева изпрати поздравителен адрес до екипа на ЦОП ”За да има щастие в детските очи” и присъстващите на кръглата маса. Поздравление направи и кметът на града инж. Методи Чимев.

Присъстваха директори на училища, детски градини, представители на ДСП и ОЗД, представители на неправителствени организации, Районен съд, Районна прокуратура, партньори и представители на Община Дупница.  

Представени бяха добри практики за подготовка и изслушване на деца в Специализираното помещение “Синя стая”. Дългогодишният опит в работата с деца, жертви и свидетели на насилие, показва колко травмиращо може да бъде участието на деца в правните процедури в рамките на досъдебното и съдебно производство и колко важно и необходимо за тези деца е да бъдат изслушвани и разпитвани в щадяща за тях среда.

Една от добрите европейски практики е т. нар. “Синя стая”, в която децата без страх и притеснение, с подкрепата на специалисти, споделят преживяното, като резултатът е защита на правата им и добри предпоставки за прилагане на ефективно правосъдие.

Тя бе открита през миналата година в Дупница и е една от малкото в страната. Проведоха се дискусии относно услугата която се предлага. Представи се календар на дейностите организирани в рамките на едномесечна кампания за представяне правата на децата от Център за обществена подкрепа „За да има щастие в детските очи” гр. Дупница, което ще бъде направено в училищата.

Кампанията приключва на 24.06.2014 г. с официално закриване в „Парк Рила” в Дупница.

 

снимки: Община Дупница
снимки: Община Дупница

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK