Откриха изложба, посветена на цирковото изкуство в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Първата по рода си изложба, посветена на цирковото изкуство бе открита във фоайето на Общински драматичен театър – Кюстендил.

Тя е посветена на Международния ден на цирковото изкуство – 21. април.

Организатор е цирковият артист от Кюстендил, Християн Паунов.

В изложбата са представени архивни циркови афиши от съвременната история на цирка в България. Гостите имаха възможността да видят уникални циркови костюми, предоставени от действащи артисти, сред които и костюми на Даниела и Таки Костови, които лично уважиха събитието, като дойдоха за целта специално от София.

В изложбата са показани и програми на циркове с богат снимков материал.

Поздравителен адрес бе изпратен от Драгомир Драганов.

„Нашето изкуство е най-истинското изкуство в света. При нас няма дубльори и каскадьори. Или го можеш, или не го можеш. Изисква се много концентрация и смелост и много любов към самия манеж и цирка, към публиката и към всичко.“, каза специално за ИНФОМРЕЖА Дани Костова.

Самата тя попада в цирка през 1976 година покрай заниманията й по спортна гимнастика. Получава покана лично от трупа „Валдемар“.

„Бях само на 12 години. От тогава до ден днешен съм на манежа. Единственото ми прекъсване е за период от около две години поради раждане и майчинство.“, допълни Дани Костова, която изпълнява въздушни номера, а съпругът й Таки Костов е един малкото в света, който жонглира с топки чрез устата си. Към днешна дата и двамата се преобразяват в клоуни.

Дъщерята на Дани и Таки Костови, Софи Такиева също поема по стъпките на родителите си. Самата тя поставя рекорд през 2009 година, завъртайки 111 обръча около тялото си. Софи, изпълнява номер и с костюм, наследен от майка си.

Спомняйки си за отминалите години на манежа, Дани споделя, че по нейни наблюдения, едно време хората много повече са обичали цирка и цирковото изкуство. По думите й отношението към цирковите артисти с годините е променено, при това не към добро.

„Цирковото изкуство в България беше на второ място в света, бяхме неотлъчно след руснаците. Сега най-развити в това отношение са руснаците и китайците, дори мога да кажа, че китайците са с едни гърди пред руснаците, жанрово и въобще като цяло. Жалко е, че това толкова истинско изкуство почти умира в България.“, допълни Дани Костова.

Самата тя искрено се надява цирка в България да продължи да го има, защото по света цирковото изкуство се цени изключително много.

Кюстендилците обаче определено имат богата култура и отношение към цирковото изкуство.  Кюстендил, София и Ямбол са едниствените останали градове, които имат площадки, предназначини точно за гостуващи циркове.

 

 

 

Снимка: Дани и Таки, личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK