Лекар отказа да констатира смъртта на починалия турист в Рила

Снимки: ПСС - ДУпница

54-годишен турист от Смолян почина от инфаркт на връх Дамга в Рила планина. Сигналът за инцидента е подаден от групата, с която е бил мъжът.

„Малко след 14 часа в събота получихме сигнал в Планинската спасителна служба в Дупница. Организирахме се и около 15 часа потеглихме общо 7 човека“, обяви завеждащият Планинска спасителна служба – Дупница, и участник в акцията, Божидар Джокин.

На истински абсурд се натъкнали ангелите от планината, след като по време на прехода срещнали групата туристи, които решили да изоставят тялото на вече починалия мъж.

„Обясниха ни, че им било студено и си тръгнали. Трупа го зарязали на пътеката, ей така. Без да е покрит, без нищо. Представете си някой да е минал оттам и да го види. В крайна сметка аз приказвах с мъжете и успях да убедя трима от тях да се върнат и да ни помогнат. Районът там е заледен, с доста голям наклон и изключително труден“, обясни пред ИНФОМРЕЖА, Божидар Джокин.

Акцията на дупнишките спасители продължила близо 8 часа. На мъжете обаче им се наложило да се сблъскат и с друг абсурд. При свалянето на трупа екип от Спешен център – Сапарева баня, отказал да го транспортира до града. Обяснили на дупнишките спасители, че така им било наредено.

„В продължение на един час се разправяхме. Този лекар, който дойде и беше дежурен, се държа страшно арогантно. Може ли повече от час да не констатира смъртта на мъжа, да го прегледа. Представете си само. Подобно нещо ни се случва за първи път. Наложи се на нас самите да транспортираме с уазката починалия човек. В Сапарева баня ни чакаше сестра му, която беше ангажирала траурна агенция. Какво трябваше да направим, да го зарежем ли?“, разказа с възмущение Джокин.

Само преди 10 дни друг 66-годишен турист почина в района на Седемте рилски езера. Тогава мъжът получи инфаркт пред очите на съпругата си.

Екипът на ИНФОМРЕЖА е готов да публикува позицията на лекаря от Спешен център – Сапарева баня, и коментар за това трябва ли в продължение на час да се водят разговори, вместо да бъде извършен медицински преглед за констатиране на смъртта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK