В Благоевград и Сандански: Алоизманиците се представяли за полицаи и лекари

Снимка: Infomreja.bg

В понеделник, 08.10.2018 г., около 11:30 ч., жителка на гр. Сандански получила обаждане на домашния си телефон, като чула плачещ женски глас и думите „Майко, аз съм в болницата, трябват ми пари“. Веднага след това мъжки глас отправил следната закана „Дай пари, знам къде живееш, на № 20, ако не дадеш, ще ви заколя. Знам къде живеете, имам ключ и ще ви заколя и сложа в буркани“. След тези думи той затворил телефона. Обаждането се повторило след десет минути, като същият глас напомнил на жената, че „чака парите“ и отново отправил заплахи.

Пет минути по-късно пострадалата получила ново обаждане, при което различен мъжки глас й е съобщил: „Аз съм от МВР и се казвам Николай Колев, искаме да хванем тези, които са ви се обаждали“. Той се поинтересувал колко пари има тя, на което жената отговорила за налични две хиляди лева.

„Колев“ й казал да ги прибере в хладилника и я предупредил да не затваря телефона, а по-късно й дал номер, на който тя следвало да се обади. Жената изпълнила дадените й инструкции – извадила парите от хладилника, сложила ги в найлонова чанта, която оставила на външната врата на двора.

На същия ден Районна прокуратура – Сандански, е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 от Наказателния кодекс – набавяне на имотна облага чрез въвеждане в заблуждение.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия в гр. Самоков по случая е било установено, че извършители на инкриминираното деяние са лицата К.В. на 19 г. с адрес на регистрация София и Е.С. на 44 г. от Лом.

В хода на разследването на случая е установено, че няколко часа по-късно в понеделник, в гр. Благоевград, отново чрез въвеждане в заблуждение, било извършено друго такова престъпление и получена сума в размер на над четири хиляди лева от същите извършители.

Досъдебно производство за причинена имуществена вреда в размер на четири хиляди двеста и двадесет лева чрез въвеждане в заблуждение е било образувано на същия ден и от Районна прокуратура – Благоевград.

Пострадалата при този случай е жена от гр. Благоевград, която първоначално получила обаждане от „доктор“, който я заплашвал, а по-късно от „Илия Димитров от МВР - Благоевград“. Тя изпълнила указанията на „полицейския служител“, като излязла на северната си тераса, откъдето потърсила „техните хора“, които стояли пред гаражите и хвърлила плика със събраната от нея парична сума на мъжа, който й помахал с ръка.

Едва след това пострадалата жена се усъмнила в случилото се и позвънила на сина си, който подал сигнал до органите на МВР.

Към настоящия момент извършителите на двете телефонни измами в гр. Сандански и гр. Благоевград са установени и задържани. Предстои привличането им в качеството на обвиняеми и внасянето на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK