Откриха 9-ия Празник на плодородието в Кюстендил, гигантски тикви и зелки радваха стотиците гости (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

За девета поредна година днес беше открит Празникът на плодородието в Кюстендил. Красиво аранжирани маси, множество гости, песни, танци и веселие съпровождаха празника в центъра на областния град. 

Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие в Кюстендил. 

„Най-големият гост днес е нашето плодородие. То винаги се е славило. Още преди два века тук, на този площад, е проведена първата селскостопанска изложба в страната. По традиция от тогава до днес ние провеждаме този хубав празник. Нека дадем възможност на всеки да покаже себе си, да видим и да уважим нашия труд и нашето плодородие“, заяви по време на откриването проф. д-р Димитър Домозетов, който е директор на Института по земеделие.

Епилог на богатата художествена програма бе организираният от Община Кюстендил празничен концерт с участието на състави от града и страната. 

През тази година отново направиха впечатление красиво аранжираните маси и гигантските плодове и зеленчуци. Сред тях беше и 58-килограмова тиква, която е отгледана от Антоанета Величкова от Нов Чифлик. 

„Положихме много грижи за тиквата. Поливане, торене, копане и всичко необходимо за растението. Представяме се и с големи ябълки и други зеленчуци, които се надявам да впечатлят журито“, коментира още Величкова. 

Официални гости на празника са извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република - Н.Пр. Джан Хайджоу, депутатът Кирил Калфин, областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов и др. 

Празникът на плодородието увенчава есента в Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на овощарството”. Древните автономни пауталийски монети свидетелстват за това с изображенията си. 

Овощарската традиция на Кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение, от род в род. 

Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г., заявен от Община Кюстендил, проведен под патронажа на тогавашното Министерство на търговията и земеделието, и е първият и единствен по рода си такъв празник за страната.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK