Участие в акцията са взели широк кръг правоприлагащи органи – полиция, имиграционни агенции и агенции за граничен контрол от 27 държави и други международни организации. На терен са се включила близо 11 000 служители

Арестите са за различни престъпления, включително трафик на наркотици, улесняване на нелегалната имиграция, измами с документи и трафик на огнестрелно оръжие.

В резултат на разследванията са разкрити редица престъпни деяния, както свързани с улесняване на нелегалната имиграция, така и съотносими към нея, като например визови измами. След съгласуваните действия правоохранителните органи са започнали 37 нови разследвания.

В хода на операцията са: проверени 33 418 души и 22 605 превозни средства; претърсени 724 локации и иззети 154 огнестрелни оръжия (65 пистолета, 86 пушки и автомати, 3 газови аларми), 57 ръчни гранати и експлозиви, 2125 боеприпаса, 719 кг канабис и 920 канабисови растения).

145 души задържани в България

На територията на България усилията са били насочени срещу нелегалната миграция, трафика на наркотици и на огнестрелни оръжия. В операцията са се включили служители на главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност“, „Гранична полиция“ и „Национална полиция“ и представители на Агенция „Митници”.

В рамките на засиления полицейския и митническия контрол сформираните екипи извършваха проверки по рисковите показатели, разработени от Европол, на преминаващите хора и моторни превозни средства през наземни и черноморски ГКПП.

В хода на съвместната полицейско-митническа операция на територията на страната са проверени 7423 души и 3775 МПС, като 9 превозни средства са задържани. Претърсвания са извършени в 9 помещения. Иззети са 9 неистински документа за самоличност, 40 000 лева и 2320 г злато.

Задържаните за участие в престъпления, свързани с незаконна миграция са 145. По установените случаи са образувани 21 досъдебни производства. /bTV/