Гасиха горски пожари над Гостун и Осеново

На 28 август следобед са получени сигналите за два почти едновременно възникнали пожара

Летните горещини, в съчетание с гръмотевичните бури, доведоха до два локални пожара на територията на община Банско. Благодарение на незабавната, добре организирана и координирана акция на всички отговорни институции в общината, пожарите са овладени и не е допуснато разширяване обхвата на огнената стихия, съобщават от Общината.

На 28 август следобед са получени сигналите за два почти едновременно възникнали пожара в землищата на селата Осеново и Гостун.

Веднага е организирана акция, в която се включват екипи на горските стопанства - ДГС Места, ДГС Елешница, ДГС Добринище, Национален парк „Пирин”, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Банско. На терен са също зам.-кметът Стойчо Баненски, и директорът на Национален парк „Пирин” Росен Баненски, Милена Петрова – зам.директор на ДГС Места, служители на кметствата и кметските наместници на селата Гостун и Осеново - Илия Белев, и Георги Чипилев.

Благодарение на адекватните действия и използването на високо проходима специализирана техника за гасене на труднодостъпни горски пожари, огнищата са ограничени часове след възникването им, а обхванатите площи са поставени под непрекъснато наблюдение.

Пожарът в с. Гостун е обхванал 15 декара на 2,5 километра от селото в посока м. Матан дере, а пожарът в с. Осеново е обхванал 3 декара на 1,5 километра от селото.

Във връзка с трайно установилите се високи температури и продължителното засушаване, опасността от пожари в горския и земеделски фонд са увеличени многократно. За недопускане възникването на пожари, Община Банско и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ призовават жителите и гостите на гр.Банско да проявят гражданска съвест, да бъдат отговорни към действията и спазват необходимите мерки за безопасност.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK