Европейската комисия засилва подготовката за сезона на горските пожари

Снимка: Infomreja.bg, архив

ЕК създаде подсилен европейски корпус от 11 противопожарни самолета и 6 хеликоптера

Европейската комисия създаде подсилен европейски корпус от 11 противопожарни самолета и 6 хеликоптера, разположени в държавите членки в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС rescEU.

Целта е Съюзът да бъде подготвен за всички мащабни горски пожари през този сезон.

Комисията също така издаде насоки за държавите членки за засилване на техните мерки за предотвратяване на пожари.

Очаква се рискът от горски пожари в сезона да бъде над средния, тъй като прогнозните температурни стойности в Средиземноморския регион ще бъдат по-високи от средните от юни до септември.

През сезона може да има и по-малко валежи, особено в Централна Европа и много райони на Средиземно море. Това може да увеличи риска от горски пожари както в застрашените от пожари райони, така и в новите региони на Европа.

Към момента резервът на rescEU разполага със следния капацитет за борба с пожарите:

·       В противопожарния флот на rescEU през 2021 г. се предвиждат самолети и хеликоптери от шест държави – членки на ЕС, които са готови да бъдат разположени в други държави при необходимост.

·       Флотът на rescEU за борба с пожарите ще се състои от: 2 противопожарни самолета от Хърватия, 2 противопожарни самолета от Гърция, 2 противопожарни самолета от Италия, 2 противопожарни самолета от Испания, 6 противопожарни хеликоптера от Швеция.

·       Това е в допълнение към 1 противопожарен самолет от Франция и 2 противопожарни самолета от Швеция, които са част от флота на rescEU в дългосрочен план.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK