Откриха 20-ия джаз фестивал в Банско

Снимки: Община Банско

„Днес в българската столица на джаза – Банско, всички заедно отбелязваме двайсетгодишния юбилей на най-голямото лятно музикално събитие. Започнал в далечната вече 1997 г., може би малко плахо, преминал през трудности като всичко ново, днес джаз фестивалът е безспорният фаворит в календара на всички фестивали в България”, заяви на откриването на форума кметът на Банско Георги Икономов.

 „Днес Община Банско е не само домакин на този прекрасен фестивал, но и негов основен спонсор, с което аз се гордея. Тук е мястото да отбележа и огромната благодарност към д-р Илиев и неговата неизмерима заслуга като организатор и най-вече като основател на този фестивал и към всички мои колеги – бившите кметове, които през тези години полагаха грижите, за да сме днес тук и фестивалът да бъде това, което е сега” каза още в словото си Икономов.

Над 300 изпълнители ще излязат на сцената тази година, увери д-р Илиев. Всички кметове, с които е работил д-р Илиев през тези 20 години – Борис Велянов, д-р Георги Тасев и Александър Краваров бяха поканени от него на сцената. Бившите кметове на Банско получиха почетни грамоти от основателя на фестивала, с пожелание за много здраве, успехи и лично щастие.

Икономов бе подготвил изненада за д-р Илиев по случай предстоящия му 70–годишен юбилей през тази година. „Няма по-подходящо място от тази сцена, за да засвидетелствам уважението си към него” заяви градоначалникът, като му пожела тази енергия, този хъс, тези идеи, които има никога да не го напускат.

Освен подаръка за д-р Илиев, Георги Икономов връчи почетния знак на кмета на г-жа Йълдъз Ибрахимова, за цялостния й принос за утвърждаването на името на град Банско като международен център на джаз културата със своето участие в 20-ото юбилейно издание на Международния джаз фестивал Банско.

„Винаги съм изпитвала огромното удоволствие да присъствам във Вашия прекрасен град, да пея за една прекрасна публика и от душа и сърце пожелавам още много, много по 20 години юбилей. Дано заедно да честваме” допълни още добре познатата на публиката в Банско Йълдъз.

В първата фестивална вечер от историческото 20-то издание на Фестивала, на сцената излязоха Йълдъз Ибрахимова, Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и специален гост Михаил Йосифов и две от трите грации на Сентиментал Суингърс. Виртуозният китарист Влатко Стефановски и неговото трио плениха публиката, която „изригна” с аплодисменти след края на добре познатата от феновете му песен „Бел кон”.

Великият буги-вуги пианист Аксел Цвингенбергер за пореден път омая с изумителното си свирене аудиторията. Певицата Патриция Лакуидара, чиито глас е определян като „сладък и чувствен, но и яростен и пробивен, с невероятна сила да очарова и омагьосва” закри с песните си първата паметна вечер от юбилейното издание.

По-рано през деня, в Дома на изкуствата в Банско, бе даден стилен коктейл по повод откриването, където д-р Илиев удостои с грамоти всички, които имат заслуги в организацията и провеждането на Джаз фестивала през всички тези години.

В дните на Фестивала, от 5 до 12 август, в Дома на изкуствата ще може да бъде разгледана изложбата „Живопис, графика, стъкло” по програма Произведено в България, която също бе открита през изминалата вечер, както и изложбата на Здравка Цветкова „Българска шевица – код, искра, традиция”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK