Детски ръчички положиха цветя пред най-святата идея на най-светлия човек!

Снимка: Infomreja.bg

Благоевград помни Левски

Най-чистите, земни и любящи погледи на света днес с усмивка поднесоха цветя пред паметника на Левски в Благоевград.

Има ли място за усмивка днес? За малките граждани днешното събитие наистина е такова. От няколко дни те слушат разказите на госпожите си за Левски – как той бродел из страната, как една ограда препречила пътя му да осъществи неземната мечта за свободната земя.

Малчуганите от няколко дни се вълнуват, че именно на 19. 2. ще отидат с цвете в ръка пред паметника. Те са хората, които от дни говорят най-много за Апостола, разказват на родителите си какво са научили и дори някои деца знаят повече от възрастните.

Тези малки души с огромни сърца чуруликаха пред бюст-паметника и се вълнуваха, че ще му дадат цвете, защото той е герой!

Какво значи герой ли? Това е един човек, който без грам лицемерие, подправеност, облаги и силна страст към идеята прави всичко по силите си останалите да живеят дните си, така както се полага, а не да живеят – така, както властта иска. Робството е най-съвременната и точна дума за обсебващите страсти и комплекси, владеещи обществото ни, затова днес няма герои.

Историята идва на ход, за да припомни какви хора е имало и децата ни разказват за това – тяхната памет не е къса и двустранчива, те чуват и помнят, вълнуват се и знаят, че днес отиват „на Левски“. Дали и големите го осъзнават – да, те сведоха глава по протокол, но не и по съвест. Разбира се, не всички – не всички имат очила, не всички носят шапки, не всички имат маски.

Пред погледа на Левски на колене застана и се прекръсти възрастна жена – двата полюса – млади – стари – и двата еднакво чисти – едните с радост, другите с болка наричат един и същи герой!

А официалната част премина под съпровода на „Новото гробище над Сливница“… толкова тежко, колкото и самият ден. С рецитал, произнесен от ученически усти, в памет на Левски.

Кметът, председателят на ОбС, всички представители на политически партии в града, директори на училища и университетското ръководство положиха цветя.

Най-красивите сред тях бяха три кокичета в една детска ръка…

ВСИЧКИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK