Отхвърлят молбите на България и Румъния за Шенген

снимка: bg.wikipedia.org

Кандидатурите на България и Румъния за присъединяване към Шенген ще бъдат отхвърлени в четвъртък, 22 септември, на заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешните работи заради съпротивата на Холандия и Финландия. Това предаде БТА, като се позова на Франс прес. Според дипломатически източници в Брюксел, решението по въпроса ще бъде отложено за срещата на върха на ЕС през октомври.

Предвидено е министрите на вътрешните работи на 22-те страни членки на Шенгенското пространство да се произнесат утре по кандидатурите на България и Румъния. Холандия и Финландия обаче обявиха официално, че са против дори частично приемане на двете страни в зоната за свободно движение на хората, съобщиха въпросните дипломати.

Съпротивата на холандското и финландското правителство е продиктувана от националните парламенти на двете страни, отбелязаха цитираните дипломати. "Въпросът е много деликатен в определени държави", призна полското ротационно председателство на Европейския съюз. Негов представител увери, че "Полша ще даде максимума от себе си, за да намери решение преди срещата на върха на ЕС, предвидена" за 17 и 18 октомври.

Според няколко делегации обаче няма да бъде постигнато решение преди срещата на високо равнище и ще е необходим, по думите им, арбитраж от страна на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз. Финландия признава, че България и Румъния са изпълнили техническите изисквания, но заради липсата на достатъчен напредък срещу корупцията и организираната престъпност, няма да подкрепи приемането на двете страни в Шенген, предаде БНР.

По-рано холандското правителство обяви, че ще гласува против приемането на България и Румъния в Шенген - със същите аргументи. Германия и Франция обаче са потвърдили, че ще подкрепят двуетапно приемане на България и Румъния в Шенген, предаде агенция Медиафакс, цитирана от "Фокус"

Дипломатически източници са съобщили, че Франция е предложила през тази година да се отворят морските и въздушните граници, а вторият етап да бъде през 2012 година, когато ще бъдат отворени и сухопътните граници, предаде "Фокус".
Германия е подкрепила френското предложение. Досега осем страни са влизали в Шенген по този начин.

Всички в Европа знаят, че България е изпълнила всички критерии за присъединяване към Шенген на 100%, заяви междувременно премиерът Бойко Борисов пред журналисти. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK