“Община Кюстендил - Истината за финансовото състояние на институцията”

Снимка: Община Кюстендил

Всеки гражданин, който има интерес към финансите на общината, може да се запознае с фактическото им текущо състояние

Намираме се в последната седмица на предизборната кампания за местни органи на властта. Това е време за трезва равносметка, за това какво е направено в Община Кюстендил през изминалия мандат и какво предстои. Защото дейността на кметския екип и на общинската администрация не започва от 27 октомври 2019 година.

Отнасяме се с разбиране и търпимост към това, че по време на кампания за някои от претендентите за местните избори всички средства са позволени.

Не можем обаче, да оставим без реакция разпространението на откровени лъжи и клевети във връзка с работата на общинска администрация и финансовото състояние на общината. Това изявление направи временно изпълняващия длъжността кмет на Кюстендил, Светослав Василев.

В изявлението на Василев се посочва още: видно е, че разпространителите на подобна информация са некомпетентни и злонамерени, но всеки трябва да знае, че носи отговорност за собствените си думи!

Ето защо, предвид традициите на общината да работи при пълна прозрачност, държим и сега да ви запознаем с конкретните факти, които умишлено се изопачават:

ЗА ОБЩИНСКИЯ ДЪЛГ

Облигационният заем, в размер на 6.5 милиона евро, е погасен повече от 53% и остатъкът от него е едва малко над 3 милиона евро (3 077 977 евро). Това е видно от  Регистър „Общински дълг“, воден от Министерство на финансите към 18.10.2019 г.

Заемът е при лихвен процент 1,583 –  най-изгодната лихва, която е възможна за такъв тип кредит на нашия пазар, а годишната вноска по главница, лихви, такси и комисионни е в размер на 495 хил евро, видно от регистъра и плащането й е рутинно и безпроблемно!

Със Закона за публичните финанси е установено ограничение за размера на годишните плащания по дълга в размер на 15 процента от собствените приходи и изравнителната субсидия, а за община Кюстендил стойността на плащанията е едва 7 процента по този показател!

Всички коментари за двадесетократно по-големи задължения и плащания са съзнателна спекулация или липса на каквато и да е експертиза!

Всеки гражданин, който има интерес към финансите на общината, може да се запознае с фактическото им текущо състояние от публикуваните на сайта на Община Кюстендил месечни, тримесечни и годишни отчети, включително и от публично оповестените там доклади и одити на Сметна палата и в регистъра на Министерство на финансите, където се виждат задълженията и на останалите 180 общини, използващи кредити, допълни още Светослав Василев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK