Състезание за най-добра сурвачка в музея на Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Днес в Гоце Делчев за пореден път беше проведено състезание за изработване на най-красива сурвачка.

В Общинския исторически музей дойдоха представителни отбори от петите класове в трите основни училища и в ПМГ „Яне Сандански“.

Според регламента на състезанието всеки участник трябваше за 40 минути да направи сурвачка, след което бяха дадени по 5 минути на отбор за представяне на обичая сурвакане. За да се спази традицията, децата използваха само естествени материали.

Всички участници се справиха навреме и качествено със задачата. Създадените от тях сурвачки бяха от хубави по-хубави. Журито, състоящо се от музейни работници, беше наистина затруднено при номинирането. И все пак най-атрактивна беше изявата на Второ основно училище. Облечени в народни носии, учениците представиха обичая под формата на сценка. Затова те бяха наградени най-напред.

Втори получиха наградата си представителите на ПМГ „Яне Сандански“. Както навремето сурвакарите са били само момчета, така и в този отбор имаше само мъжко присъствие. Неговото  представяне беше оценено като най-близко до традицията. Освен това момчетата показаха завидна сръчност и не отстъпиха на момичетата от другите отбори.

Отличени бяха и състезателите от  Първо основно училище. Те получиха  награда за най-богато украсени сурвачки.

„Всички деца бяха намерили  и прочели материали за традициите, свързани със сурвакането. Подготовката им беше много добра, а представянето – емоционално. Те осъзнаха магическата сила на дряновицата, докоснаха се до българската обредност“ – сподели оценката на журито г-жа Златка Тюмбелекчиева – уредник в музея.

Освен наградите, Община Гоце Делчев беше осигурила и почерпка за всички участници в състезанието. Колкото до сурвачките – творение на децата, те ще останат да красят музея  и с тях ще бъдат приветствани неговите гости през следващите дни.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK