Разрешиха до 12 000 зрители на финала за Купата на България

Снимка: Infomreja.bg

PCR тестове във футболните отбори ще се провеждат всеки месец

Финалът за Купата на България между ЦСКА-София и “Локомотив” Пловдив ще бъде проведен пред 12 000 зрители на Националния стадион “Васил Левски”. Това решение беше взето по време на среща между премиера Бойко Борисов, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, представители на Националния оперативен щаб, Регионална здравна инспекция-София и Българския футболен съюз.

Бяха обсъдени и противоепидемични мерки, които трябва да бъдат спазвани от футболните клубове, участващи в Първа лига.

“До трето число на месеца всички участници в шампионата трябва да представят PCR тестове на футболисти, треньори, длъжностни лица, работници по стадионите. Тази мярка остава в сила до края на извънредната епидемична обстановка в страната. В периода между два теста, отговорност за състоянието на състезателите носят клубните доктори.

Те трябва да гарантират с подписа си, че участващите в мачовете са здрави и няма опасност да пренесат зараза на останалите. Ако в някой отбор бъде установен заразен с коронавирус, той трябва да бъде изолиран и поставен под карантина. Останалите състезатели, треньори и длъжностни лица се подлагат на два PCR теста през три дни. При негативни резултати всички футболисти продължават участието си в срещите”, заяви Красен Кралев.

По време на финала за Купата на България, който ще се проведе на 1 юли, сряда ще бъдат допускани до 3000 зрители в секторите на националния стадион. Те трябва да бъдат настанени през ред и през място. 

“Имаме разочарование от поведението на част от феновете. Ние бяхме една от малкото държави, в които бяха допуснати хора на стадионите. За съжаление мерките не се спазват в по-голяма част от времето. Поради важността на мача за Купата на България ще бъдат допуснати до 12 000 зрители, които ще бъдат разпределени във всички сектори. Нека хората се съобразяват с предписанията на специалистите. Разчитаме, че и с помощта на медиите те ще бъдат убедени, че това е за тяхно добро”, коментира спортният министър.

“Не се предвижда затягане на мерките в спорта. На този етап считаме, че мерките отговарят на фактическите данни, получени при тестването на българските граждани. Особено това се отнася за спортистите, тъй тези хора са непрекъснато с добра физическа подготовка, пазят сериозно своето здраве и с оглед участието в спортните състезания, медицинските екипи на съответния отбор се грижат за тяхното здраве.

Мисля, че това е групата от българското население, млади хора, които са в най-добро здравословно състояние. Ще издам заповед, касаеща финала за Купата на България - разпределение по 3000 души в четирите сектора. Нека да дадем шанс и доверие на хората. Надявам се този път да бъдат по-коректни, но ако не се спазват мерките, ще предприемем по-строги действия”, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

“Задължение е на организатора на футболната среща да осигури възможност за спазването на противоепидемичните мерки. Организаторът носи отговорност, обикновено това е отборът-домакин”, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Министър Кралев допълни, че в случая с финала за Купата на България, организатор е Професионалната футболна лига.

„Водили сме разговори с тях, те имат ангажимент да разпределят по справедлив начин билетите и да осигурят спазването на тези противоепидемични мерки. Те ще водят разговорите с феновете, защото те са организатор на събитието. Що се отнася до останалите срещи във Професионалната футболна лига - те продължават по старите мерки. Изключението е само за финала за Купата на България. На останалите срещи продължаваме да допускаме до 1000 души на сектор, както е предвидено в правилата. При нарушение отборът-домакин носи отговорност”, каза още Кралев.

Първият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов изказа благодарност към премиера Бойко Борисов, министър Кралев и министър Ананиев за направения компромис и допускането на повече фенове на мача между ЦСКА-София и “Локомотив” Пловдив.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK