В неделя стартира Първият турнир по ускорен шахмат в памет на Симеон Юручки в Кресна

Снимка: Община Кресна

Тази неделя от 9:00 часа в зала "5-и октомври" в Кресна ще бъде открит Първият турнир по ускорен шахмат в памет на Симеон Юручки. Организатори са Община Кресна и Шахматен клуб „Перун” - Кресна.

Инж. Симеон Юручки е роден на 21.11.1941 г. в с. Обел, Благоевградско, но съдбата го свързва завинаги с Кресна. След като завършва висше лесотехническо образование през 1968 г. е разпределен за началник на горско-технически участък в с. Горна Брезница към тогавашното горско стопанство на с. Гара Пирин. Професионалната му кариера се развива успешно и той достига до поста директор на Държавно лесничейство - Кресна.

Интелигентен и общителен, инж. Юручки бързо събира около себе си ентусиасти, с които започват да играят шахмат. Спонтанно се появяват и първите турнири, които се организират под шапката на общинското дружество за физическа култура и спорт. Шахматът в Кресна набира сили и става официална секция към дружеството.

Увлечени в инициативата, членовете на секцията по шахмат започват да организират турнири и първенства в предприятията на общината, в училищата от района и дори провеждат годишно градско първенство и национално първенство на малките населени места в България.

Инж. Юручки постига целта си и събужда траен интерес към древната игра у хората от общината. През 1994 г. той основава шахматен клуб "Перун" в Кресна и е негов председател до смъртта си. Симеон Юручки е кандидат майстор на спорта от 1980 г. Носител е на стотици отличия от регионални и национални състезания и шахматни турнири.

На Първия открит турнир по ускорен шахмат в негова памет, инж. Юручки ще присъства символично. Гости на турнира ще бъдат неговата съпруга, Юлия Янева, и синовете му - Георги и Илиян.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK