Работодателите могат да кандидатстват за държавни пари при осигуряване на работа за хората от уязвимите групи

Снимка: Infomreja.bg

От днес, 07.02.2019 г., работодателите могат да подават документи в бюрата по труда в страната за включване в насърчителни мерки за заетост и обучение по чл. 50, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта (ППЗНЗ). Свободен финансов ресурс има и по Програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица.

Работодателите могат да кандидатстват за държавно финансиране при разкриване на работни места за безработни от уязвимите групи на пазара на труда - младежи до 29 години, хора с трайни увреждания, продължително безработни лица, майки с деца до 5 години, безработни без квалификация и други.

И тази година програмите и мерките предлагат различни възможности със средства от държавния бюджет да се осигури заетост на пълно или непълно работно време, за стажуване, чиракуване или обучение, за зелени работни места и др. Продължителността по отделните преференции варира от 3 до 24 месеца. Размерът на субсидията по всяка от тях също е различен, в съответствие с Националния план за действие по заетостта през 2019 г.

Съветите за сътрудничество към бюрата по труда ще разгледат и оценят подадените заявки от работодателите до 20.02.2019 г. и ще одобрят работните места, които могат да се субсидират в рамките на наличния свободен финансов ресурс. 

Извън горепосочения срок, работодателите могат да кандидатстват и за други преференции (финансови средства), които се реализират по реда на чл.50, ал. 4 от ППЗНЗ (без процедура).

Повече информация може да бъде получена в бюрата по труда в страната, както и на страницата на Агенцията по заетостта в рубрика „Обяви за финансиране по региони”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK