Отбелязват 103 години от създаването на социалистическото движение в Благоевград

Николай Бошкилов, снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 103 години от началото на организираното социалистическо движение в Благоевград. Като неразделна част от 125 годишнината на Българската социалистическа партия и пътят на Благоевградската партийна организация е дълъг и труден, но винаги в посока на отстояването на правото на работа и стремежа за по- добър социален и достоен живот.

Преди век един пощенски служител от село Рила – Васил Чалашканов, увлечен от идеята за социална справедливост, поставя началото на организацията на БРСДП (т.с.) в Горна Джумая. Със своите съпартийци Васил Коритаров, Борис Костов, Георги Пощальона, Сотир Топузлийски и Тодор Демиревски учредяват на 13 декември 1913 година в кръчмата кафене на Георги Мечкаров Горноджумайската партийна организация.

Героизмът и саможертвата бележат участието на горноджумайските социалисти в Септемврийското въстание и в годините на антифашистката борба. Съзиданието и професионализмът на следващите поколения след 9 септември 1944 година са в основата на превръщането на града и общината в икономически и културен център за десетилетия наред.

В годините след 1989 година социалистите от Благоевград продължават да са сред най-активните радетели за общочовешките ценности за свобода, демокрация и социална справедливост, които отстояват както в местното самоуправление, така и на национално ниво.

И това няма как да не ни дава повод за гордост, защото продължаваме пътя на Димитър Благоев - патронът на Благоевград, издигнат за народен представител през 1920 година, който е казал, че е много важно човек да схване задачите на своя век и да бъде полезен като обществен идеал.

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

На този тържествен ден пожелавам на вас и семействата ви здраве, вяра в силата на нашата партия и това, че пътят, по който продължаваме задно и с общи усилия, може да доведе страната ни до едно по- добро бъдеще!

Чести празник!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK