Отбелязват 100-годишнината от освещаването на Военен паметник-чешма в село Дрангово

Източник: Wikimapia.org

Община Петрич изпрати работници от временната заетост за почистване и благоустрояване на пространството около паметника на полк. Борис Дрангов и Дранговата чешма в негово съседство. Мемориалните знаци се намират в село Дрангово.

На място се подравнява теренът, разчистват се бурените, извършва се строителна намеса там, където е необходимо по настилката, засадени са и декоративни зелени дръвчета. Отпушена е и тръбата, която захранва с вода Дранговата чешма.

Подготовката на района е във връзка с предстоящото честване на 100-годишнината от освещаването на Военен паметник-чешма, с. Дрангово, посветен на загиналите от пети пехотен македонски полк на 11-та Македонска дивизия. Община Петрич е съгласувала отбелязването на годишнината с протокола на Министерството на отбраната. 

Честването е насрочено за 16 април /събота/ от 11 часа. Началото ще бъде поставено с преглед на строя от началника на отбраната на Република България генерал-лейтенант Константин Попов. На място ще има съпровод на духов оркестър към Военно формирование 26 400 Благоевград. Заупокойна панихида за загиналите ще отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. 

Полк. Борис Дрангов е командир на 5-и Македонски полк по време на Първата световна война и през 1916 г. полкът е разположен в района на днешното село Дрангово, което е на 6 км от Петрич. Дранговата чешма е издигната по инициатива и по нареждане на полковник Дрангов в памет на загиналите от този полк. Осветена е под негово ръководство на 16.04.1916 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK