Отбелязваме Световния ден на здравето – 7-и април

снимка: kinderlibrary.wordpress.com

Световният ден на здравето се чества ежегодно на седми април, когато е създадена Световната здравна организация през 1948 година. Всяка година избраната тема подчертава една от приоритетните области на общественото здраве.

За 2014 година темата е трансмисивните заболявания.

Целта на кампанията е да се повиши осведомеността за заплахата от малки организми, които пренасят тежки заболявания - вектори /кърлежи, комари, флеботоми – насекоми наричани разговорно „папатаци”/ и информацията за предаваните от тях трансмисивни заболявания, както и стимулиране на семействата и общностите за предприемане на действия за защита, обявиха от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

От там уточняват, че в световен мащаб се наблюдава тенденция към нарастване на трансмисивните заболявания и разширяване на разпространението им, което отразява промените в природо-географските и климатични фактори, както и засилената миграция на хора и животни.

Световният ден на здравето – 7 април в България от 1964 година се чества като Ден на здравния работник.

РЗИ-Кюстендил честити празника на лекарите и медицинските специалисти, като пожелава на всички здраве, вяра, късмет и успехи във високо отговорната и хуманна професия!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK