Пътуване с парен локомотив отбелязва годишнина на теснолинейката

Снимка: Infomreja.bg

Допълнителна атракция към пътуването ще бъде присъствието на народни певици

Със специален влак, теглен от парен локомотив, БДЖ и Гражданско сдружение „За теснолинейката” ще отбележат 100-годишния юбилей от започването на строежа на теснопътната жп линия Септември-Добринище. Началото на изграждането на линията е дадено през пролетта на 1921 г., за да се определя днес, 100 години по-късно, за архитектурен шедьовър и чудо на инженерната мисъл. 

На 6-и юни /неделя/ атракционният влак ще пътува по първата открита отсечка от линията от Септември до Велинград, и след престой от малко повече от два часа в курортния град, ще отпътува обратно за Септември.

Допълнителна атракция към пътуването ще бъде присъствието на народни певици от фолклорната вокална формация „Магическите гласове на България“, които заедно със създателя на формацията Нина Николина избраха да бъдат част от отбелязването на годишнината чрез провеждане на импровизиран концерт с акапелни изпълнения, наименуван „Песента на теснолинейката“.

Атракционният влак ще замине от гара Септември в 10:55 ч. и ще пристигне в гара Велинград в 13:35 ч. По време на престоите в гара Цепина, където се намира и музея на теснолинейката, както и в гара Долене, пътуващите във влака ще могат да се насладят на изпълнението на Нина Николина и изпълнителките от „Магическите гласове на България“ сред спиращи дъха местности с изключително добра акустика.

Още на гара Септември любителите на теснолинейката ще бъдат посрещнати от народните певици в автентични носии от различни региони и с изпълнение на някои от най-популярните фолклорни песни. По време на пътуването Нина Николина и другите изпълнителки от „Магическите гласове на България“ ще беседват с пътниците върху текстовете на старите народни песни, ще разказват истории, ще изпеят акапелно някои от класическите обработки на едни от най-красивите български народни песни, за да пренесат пътниците из различни епохи.

Вокалната формация „Магическите гласове на България“ е създаден от певицата Нина Николина през 2017 г., която е известна със своя интерес към българския фолклор от години. Мисията на вокалната формация е да представя българския фолклор по интригуващ и нестандартен начин, да намират и изпълняват стари български песни и да търсят начини да направят тези песни познати и слушани от новите поколения българи.

След престоя във Велинград теглената от парен локомотив композиция ще отпътува обратно от гара Велинград в 16:10 ч. и ще пристигне в гара Септември в 17:50 ч. Влакът ще пътува в състав от пет стандартни пътнически вагони и един вагон бистро.

Цената на двупосочния билет е 38,60 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK