Две години от смъртта на дарителката и почетен гражданин на Кюстендил Лили Шмидт

Снимки: Infomreja.bg

Изминаха две години от кончината на дарителката и почетен гражданин на Кюстендил, Лили Шмидт, която си отиде от този свят на 91-годишна възраст, оставяйки след себе си светла диря и пример за подражание.

Цветя на мемориалния знак в памет на Лили Шмидт, който се намира в непосредствена близост до Общинската трапезария "Лили Шмидт" в областния град бяха поднесени от кмета на Кюстендил Петър Паунов, областният управител Виктор Янев, зам.-кметът Светослав Василев, представители на клубовете на инвалида, сдружение „Кураж”, на ДВХФУ „Ильо Войвода”, на общински и държавни социални институции, ползвателите на трапезарията  и  граждани.

Музикален анонс направи с цигулката си и Димитър Хлебаров.

Председателят на сдружение "Женско дружество Майчина любов" Виолета Атанасова лично връчи на кмета Паунов официално писмо с искането за изграждане на Дом за възрастни и самотни хора в града.

Основните акценти в писмото бяха представени публично през мемориала на Лили Шмидт.

"Смятаме, че това, което поставяме като проблем е важно за всички кюстендилци и за нашия град, защото самотните  възрастни хора от Община Кюстендил имат остра нужда от социален дом, където достойно да изживеят старините си", коментира Виолета Атанасова.

"В деня на втората годишнина, откакто г-жа Лили Шмидт напусна земния свят, оставяйки ни светлия си пример за един живот, всеотдайно и безкористно посветен на хората, нуждаещи се от подкрепа, напомняме на кюстендилската общественост тази отдавнашна нужда и тези отдавнашни идеи за изграждането на Дом за възрастни наши съграждани. Вярваме, че с общите ни усилия съвместно с Община Кюстендил не след много време нашият град ще има такава социална институция, отговаряща на демографските промени в него и на нашия синовен дълг към възрастните хора" се казва в част от писмото.

По думите на кмета Паунов нуждата от изграждането на такъв Дом за възрастни и самотни хора наистина е належаща.

"Работим по темата за социален дом, но на този етап първо ще проведем среща със сдружение "Женско дружество Майчина любов" и след това ще уведомим обществеността какво ще последва. Да не забравяме, че финансирането на подобна услуга е нещо много солидно", каза Петър Паунов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK