Дружество „Майчина любов” ще почете годишнината от смъртта на Лили Шмидт с искане за изграждането на Дом за възрастни хора

Снимка: Infomreja.bg

На 9. август /четвъртък/ се навършват две години, откакто ни напусна Лили Шмидт  - Почетен гражданин на Кюстендил, създателка на Социалната трапезария за бедни в нашия град, носителка на редица държавни отличия за високохуманната й дейност от германското правителство и българската държава.

Сдружение „Женско дружество Майчина любов”, на което тя беше почетен член, ще отбележи годишнината с възпоменателно тържество от 11.00 чaса на мемориалния знак пред Общинската социална трапезария „Лили Шмидт”. Поканени са да присъстват представители на клубовете на инвалида, сдружение „Кураж”, на ДВХФУ „Ильо Войвода”, на общински и държавни социални институции, ползвателите на трапезарията  и  граждани.

Женското дружество „Майчина любов”  години наред заедно с Лили Шмидт предприемаше различни стъпки, в това число срещи с кмета на Община Кюстендил и кореспонденция с посолството на Япония у нас, с настояването  за изграждането на дом за самотни възрастни хора в нашия град. През 2011 г. от Общината бе обявено, че е подготвен проект за такава социална институция, като за нея  е предвидена сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, в Хисарлъка, но се чакаха подходящи програми за финансиране. 

Заминаването на много млади кюстендилци  за чужбина остави  значителна част от техните родители сами, като с напредването на възрастта им проблемът с тяхното обгрижване и социалните им комуникации става все по-сложен. Дори и да не е инвалидизиран, за един възрастен човек е изключително сложно да живее в самота.

Градът ни има все по-остра нужда от дом, в който възрастните хора да живеят спокойно и с достойнство, в общуване със свои връстници и под грижите на млади хора, които от своя страна биха намерили подходящи работни места в такава институция, коментират от „Майчина любов”. Сдружението ще внесе в Общината официално писмо с искането си, като ще потърси и подкрепата на кюстендилските граждани за своята инициатива.

Основните акценти в писмото ще бъдат представени публично през мемориала на Лили Шмидт, а копие от писмото ще бъде връчено и на представителите на местната власт на възпоменателното събиране, съобщи Виолета Атанасова, председател на сдружение „Майчина любов”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK