Отбелязаха 98-годишнината от Ньойския диктат в Босилеград

Снимка: личен архив

Девети възпоменателен протестен митинг по повод 98 години от Ньойския договор,  организиран от Демократичния съюз на българите се проведе пред паметника на Левски в Босилеград. 

На събитието, което бе придружено от засилено полицейско присъствие присъстваха представители на Генералното консулство на Република България в Ниш, на Държавната агенция за българите в чужбина, на младежката организация на ВМРО София, на общинската организация на ВМРО Кюстендил, на гражданския комитет „Западни покрайнини“ и на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Русе.

Част от тръгналите от София и Кюстендил граждани тръгнали за събитието в Босилеград не бяха пуснати на границата поради „дефект“ в електроната система на Гранично-пропускателниа пункт „Олтоманци - Рибарци“.

"Целта на този митинг, както и на всички проведени от 1920 година досега, е да напомним за себе си на Сърбия, на България и на Европа, и да припомним причината за драмата която продължава и днес.

А причината е много проста и всички я знаят – великосръбската завоевателна политика която доведе до една световна и една гражданска война в бивша Югославия. Политика, която изправи всички всички югославски народи и малцинства и половината човечество срещу Сърбия.

Идеолозите на тази политика бяха осъдени и отречени от целия свят и от Международния Трибунал в Хага. Само ние все още сме жертва на тази политика. Само нашият въпрос все още е на дневен ред.

Обединена Европа стана възможна след като се освободи от бремето на Версайските договори". Това каза в словото си на митигна лидерът на Демократичиня съюз на българите Драголюб Иванчов. 
 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK